V Nemčiji postavili prvo hišo, natisnjeno s 3D tiskalnikom

V Nemčiji v mestu Beckum so postavili prvo hišo, natisnjeno s 3D tiskalnikom. 3D hiša je prva svoje vrste in meri kar 160 kvadratnih metrov, postavljena pa je v dveh nadstropjih.

Material »i.tech 3D«, iz katerega je hiša narejena, so razvili raziskovalci v podjetju Italcementi v Bergamu. Material je primeren za 3D tiskanje in je zaradi svoje versatilnosti ter kvalitete kompatibilen z več tipi 3D tiskalnikov. Za razvoj materiala i.tech 3D je 15-članska raziskovalna ekipa, ki je obsegala strojnike, kemike, arhitekte in laboratorijske tehnike, potrebovala več kot 15 000 ur.

3d tiskanje
Foto: Casa e clima

Prva hiša natisnjena s 3D tiskalnikom, je bila natisnjena s strani podjetja PERI, ki je vodilno na področju proizvodnje kalupov za gradbeništvo. 3D tiskalnik, ki je natisnil hišo, pa je bil razvit v podjetju COBOD.

Kakšne so prednosti 3D tiskanja?

Fleksibilnost

3D tisk omogoča tako arhitektu kot klientu večjo fleksibilnost za uresničitev idej in želja, saj omogoča dodajanje in spreminjanje uporabljenih materialov in realizacijo kompleksnejših idej.

Trajnost

Z uporabo 3D tiskanja za gradnjo stavb je arhitektom in inženirjem omogočena uporaba recikliranih materialov in natisnjenih kosov, ki kasneje pri gradnji niso bili uporabljeni. S tem 3D tisk podpira principe krožne ekonomije.

Varnost

S 3D tiskom se zmanjša količina prašnih delcev in posledično onesnaženje, pri gradnji pa je tudi manj hrupa. 

3 d tiskanje
Foto: Casa e clima

Manj posrednikov

3D tisk omogoča direkten prehod od idejne zasnove k realizaciji projekta in tako omogoča uresničitev vseh idej in detajlov, ki so bili zamišljeni v prvotnem načrtu.

Hitrost

3D tisk omogoča hitrejši proces gradnje in posledično tudi manjše stroške v primerjavi s tradicionalnimi gradbenimi metodami.

VIRCasa e clima
Prejšnji članekRihterjev virtualni dan odprtih vrat 2020
Naslednji članekRavna streha po sistemu Top Reflex

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.