Vse o razvlažilcih zraka – da se rešite težav z vlago

Imate v vašem domu težave z vlago ali celo plesnijo? Se na vaših oknih pojavlja kondenz? To lahko v veliki meri vpliva na kakovost vašega bivanja, saj prevelika vsebnost vlage v zraku posledično pomeni nizko vsebnost kisika, kar lahko negativno vpliva na vaše počutje ali celo vodi k akutnim obolenjem dihal. Zato je nujno, da se lotite reševanja te težave. Kako? Z nakupom razvlažilca zraka.

Kdaj govorimo o preveliki prisotnosti vlage?

Idealna vlažnost v prostoru je približno 50 %, optimalna vrednost pa lahko znaša vse od 40 do 60 %. Če je delež vlažnosti v prostoru višji od 80 %, ta lahko povzroča zdravju škodljivo plesen.

Plesen lahko vidimo tudi s prostim očesom, saj se pojavi – na začetku praviloma na majhnem delu stene – kot črni oziroma temni madež in pikic. Lahko pa se pojavijo težave s kondenzom, kar se vidi na zarošenih oknih. Prav tako visok delež vlage spremlja zatohel vonj. Če za rešitev težave ne poskrbimo pravočasno, se lahko močno razširi in predstavlja veliko preglavico.

Prav tako je dobro vedeti, da je v določenih prostorih in v določenih letnih časih vlage več. Primer takšnega prostora je kopalnica, v kateri redno uporabljamo vodo. Prav tako je višja v poletnih kot v zimskih mesecih, saj se pozimi hladen zunanji zrak v prostorih ogreje.

Zakaj nastane vlaga (od česa je odvisna vlažnost prostorov)?

V osnovi obstajata dve vrsti vlage. Prva je notranja in je vedno prisotna, saj jo ustvarjamo ljudje z dihanjem, bivanje, znojenjem, kuhanjem, sušenjem ter ostalimi podobnimi aktivnostmi.

Druga pa je t. i. zunanja vlaga, ki je lahko posledica nezadostne izsušitve gradbenih materialov stavbe, lahko je posledica poškodb stavbe ali drugih konstrukcijskih napak.

Za preprečevanje kakršnekoli vlage je nujno potrebno redno prezračevanje – vsaj trikrat na dan za tri do štiri minute temeljito prezračimo celotno stanovanje. Hkrati je priporočljivo postaviti pohištva vsaj pet centimetrov od stene in tal, s čemer omogočimo kroženje zraka. Vendar to včasih preprosto ne zadostuje in takrat je treba razmisliti o razvlažilcu zraka.

Dodatno »težavo« predstavljajo tudi novodobni življenjski trendi – stremimo namreč k tem, da so naši domovi čimbolj neprodušni in s tem omogočamo boljši energetski izkoristek. Primer tega je menjava starejših oken za sodobnejša, ki veliko bolje tesnijo, vendar hkrati onemogočajo naravno zračenje.

S čem merimo vlago?

Vlago merimo s higrometrom ali vlagometrom. Poznamo več različic, tiste primernejše za domačo uporabo stanejo nekje med 10 in 20 evri. Priporočljiva je uporaba dveh takšnih naprav – eno postavimo na nevtralno mesto pod strop (ne denimo nad štedilnik), drugo pa na problematično mesto, najbolje na tla ob zunanjo steno. Trikrat na dan odčitamo temperaturo in vlažnost. Če zaznamo težavo, se lotimo njenega reševanja.

Kako delujejo razvlaževalne naprave?

Te naprave iz okolice nase vežejo vodo. Kako? Ker lahko zrak pri višjih temperaturah sprejme več vlage, kot pri nižjih, razvlažilci zraka zrak hladijo. Ohlajeni zrak s pomočjo procesa kondenzacije vlago »zapusti«, vodne kapljice pa se zbirajo v napravi. Ko je posoda polna, jo preprosto izpraznimo, možno pa je tudi speljati direkten odvod vode skozi odtok.

Razvlažilec zraka Gorenje
Razvlažilec zraka Gorenje

Kakšne razvlažilce zraka poznamo?

Razvlaževalni sistemi s tabletami ali granulami

Prvi so razvlaževalni sistemi s tabletami ali granulami. Ti so manj učinkoviti, primerni so predvsem za manjše prostore in tam, kjer vlaga ni bistveno višja od normalne. Delujejo po principu higroskopičnosti – kemikalija (kalcijev klorid) v obliki granul ali tablet nase veže vlago, ta pa se zbira v posodici. Količine so v tem primeru res majhne, odstrani se namreč do 20 mililitrov vode na dan, zato pri resnih težavah z vlago in plesnijo ne bo pravega učinka. Stogramsko polnilo granulata zadošča za sobo, veliko 10 kubičnih metrov, za prostor s 30 kubičnimi metri je primernejša 450-gramska. Granulat navadno zadostuje za dva do tri mesece, nato ga je treba zamenjati in odliti nabrano tekočino

Električni razvlažilci zraka

Bolj kot sistemi s tabletami ali granulami so učinkoviti električni razvlažilci zraka, ki sicer za delovanje potrebujejo električno energijo, a so bistveno zmogljivejši. Za bivalne prostore praviloma zadoščajo izvedbe s kapaciteto pet, deset oziroma dvajset litrov vode na dan, pri izbiri pa upoštevamo temperaturo, vlago in velikost prostora. Skozi električni razvlaževalec struja vlažen zrak, ki na kondenzacijski enoti oddaja vlago. Ta se steka v zbiralnik, iz katerega jo nato odlijemo. Cene takšnih sistemov se gibljejo med 200 in 400 evri, odvisno od zmog­ljivosti. S temi napravami natančno spremljamo vlažnost v prostoru, nastavimo želeno stopnjo, časovnik omogoča samodejni vklop in izklop, ventilator pa različne stopnje kroženja zraka. Vgrajen je filter za odstranjevanje prašnih delcev iz zraka, nekateri modeli pa imajo tudi ionizator, ki še bolj izboljša klimo v prostoru in pripomore k čistejšemu zraku.

Klimatska naprava

Kot alternativo električnim razvlažilcem lahko uporabimo klimatske naprave, ki so cenovno najbolj ugodna in funkcionalna rešitev, saj razvlažujejo in hladijo.

Na kaj še moramo biti pozorni pri nakupu?

  • Upoštevajte mere svojega doma oz. prostorov, kjer je vlage preveč.
  • upoštevajte kvadraturo ali prostornino, pri kateri bo razvlažilec zraka deloval optimalno
  • upoštevajte informacijo o tem, koliko vode je zmožen razvlažilec zraka odstraniti na dan (upoštevajte, da je ta številka navedena za optimalne razmere v prostoru)
  • upoštevajte informacijo o velikosti zbirne posode
  • če bo vaš razvlažilec zraka stal v bivalnih prostorih, je dobro, da pri izboru upoštevate tudi glasnost naprave
  • od stene mora biti naprava odmaknjena vsaj deset centimetrov,
  • naprava ne sme biti v bližini grelnih teles, stati pa na ravni in stabilni podlagi
  • nanjo ne smemo odlagati predmetov
  • temperatura v prostoru, kjer naprava deluje, mora biti vsaj pet stopinj
  • upoštevajte tudi informacijo o moči – to je informacija o količini energije, ki jo bo razvlažilec zraka porabil za svoje delovanje.
Maja Markovič

Novinarka

Prejšnji članekPorobeton: material sodobnih graditeljev
Naslednji članekKaj nikakor ne sodi v mikrovalovno pečico
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.