Neverjetna hiša z zeleno streho v Connecticutu

Weston Residence, Weston, Connecticut
Foto: Specht Novak Architects

Izzivu, kako čim bolj naravno postaviti dom v dolino pod prometno cesto in ob slikovito reko, je uspešno kos Weston Residence, nagrajen primer arhitekturnega oblikovanja z minimalnim vplivom na okolje.

Specht Architects je zasnoval dom, 2400 kvadratnih metrov veliko hišo, ki leži ob obali reke Saugatuck v Connecticutu. Namerno je zgrajena, da ustvari majhen odtis in zabriše meje med domom in bujno okolico. Prvi vtis na Weston Residence se začne z vožnjo navzdol z zgornje ceste, kjer obiskovalci dobijo prvi pogled na več nivojev zelenih streh.

Streha, prekrita z lokalnimi sočnimi rastlinami vse leto, dejansko predstavlja peto fasado doma in ni vidna le od zgoraj. Sloji posameznih nadstropij se prepletajo in spalnice so nameščene, tako da so zelene površine vidne in dostopne iz spalnic kot dodatne terase.

Zelene površine, vključene v dom, pomagajo, da se ta zlije z okoliškimi 3,5 hektarji gozda in zrelo krajino, kar je mogoče videti iz skoraj vsake sobe v domu. Weston Residence, zasnovan s ciljem popolne združitve z okolico, ponuja obilo naravne svetlobe skozi ogromna okna.

Ko je potrebna senca, so na voljo žaluzije. V nasprotnem primeru ostanejo te skrite v prikritih kanalih. To neopazno povezuje notranjost z zunanjostjo z minimalno oviranimi pogledi. Ta vizija odprtosti se širi po celotnem domu, ki vključuje odprt dizajn. Na določenih mestih pa lahko skrita vrata razdelijo in zaprejo prostore.

Zelena streha in naravna osvetlitev prispevata k energijsko učinkoviti zasnovi doma, ki jo odlikujejo tudi zastekljena okna in naravni materiali. Poleg tega je steklo prisotno v vseh prostorih, ki se stopnjuje s kaminom s stekleno podlago. S poudarkom na enakih čistih linijah so prostornine doma izdelane iz vlitega betona in plošč iz cementnih plošč. Tla so sestavljena iz poliranega betona, stene iz bambusa pa prinašajo naravni element, ki zmehča notranjo zasnovo predvsem stekla in betona.

Weston Residence ponuja garažo in apartma za goste ter prostore za dnevno sobo, jedilnico in glavno spalnico, ki nudijo čudovit pogled na reko in ostalo naravo ob hiši.

Matjaž Lesjak

Glavni urednik

VIRInhabitat
Prejšnji članekNapake pri nakupu pokončnih sesalnikov, ki jih ne smete storiti!
Naslednji članekBiofilna zgradba krepi biotsko raznovrstnost v soseski
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.