Biofilna zgradba krepi biotsko raznovrstnost v soseski

Kaiserstraße
Foto: Alencar Arquitetura

Kaiserstraße je nova stanovanjska stavba, ki se trenutno gradi v Blumenauu v Braziliji. Projekt je zasnoval Alencar Arquitetura, ki želi izkoristiti povezave med prebivalci in naravnim svetom.

Ime projekta odraža nemške kolonialne vplive mesta Blumenau. Ime izhaja iz ulice, na kateri temelji, ki je bila prej znana kot Kaiserstraße ali »cesarska ulica«. Zasnova stavbe poudarja bogato zgodovino mesta, hkrati pa odraža njegovo pot do inovacij in modernosti.

V pritličju je objekt v celoti odprt. To omogoča javni dostop, kjer se lahko pešci družijo. Obiskovalci lahko tako izkusijo stavbo in dobijo občutek, kakšna je stavba za bivanje, ne da bi vstopili v zasebne prostore. Izkušajo materialnost različnih tekstur, zlasti kontrast izpostavljenega betona in naravnega rastlinja. To daje projektu sodoben občutek, hkrati pa poudarja povezavo z naravo. Poleg tega ima stavba stopničasto zasnovo s terasami, ki gledajo proti mestu. Z obliko stavbe so oblikovalci zagotovili, da bo vsak nivo prejel veliko količino sonca in naravnega pretoka zraka.

Vsak apartma ima balkon z zasebnim bazenom in bujne vrtove. To rastlinje povečuje biotsko raznovrstnost v soseski in na celotnem območju. Poleg tega ti terasasti vrtovi ustvarjajo mikroklimo na vseh ravneh, ki blaži učinek mestnega toplotnega otoka. Ta učinek se pojavi, ko infrastruktura, kot so zgradbe ali ceste, nadomesti zelenje in pokritost tal v urbanih območjih. Infrastruktura po navadi absorbira in ponovno oddaja veliko toplote, kar ima za posledico toplotne žepe, imenovane »toplotni otoki«.

Poleg stanovanjskih prostorov stavba vključuje tudi prostore za interakcijo in rekreacijo. Ti vključujejo telovadnico, knjižnico igrač in velik zasebni vrt za stanovalce, ki vključuje igrišče in zunanji kulinarični prostor.

Zaradi svoje čudovite, okolju prijazne zasnove je Kaiserstraße postala mednarodno prepoznavna in hkrati prva stavba v mestu Blumenau, ki je prejela nagrado Architizer. Projekt je prejel nagrado v kategoriji stanovanjskih stanovanjskih stavb z manj kot 10 nadstropji.

Gradnja ulice Kaiserstraße je v teku in se bo končala leta 2024. Stavba bo izboljšala območje tako, da bo mestnemu tkivu prispevala inovativen, trajnosten prostor.

Matjaž Lesjak

Glavni urednik

VIRInhabitat
Prejšnji članekNeverjetna hiša z zeleno streho v Connecticutu
Naslednji članekEvropski avtomobili, ki so bili v ZDA grozovit neuspeh
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.