Razmišljate o loputi za hišne ljubljenčke?

Če imate kosmatega cimra ali cimro, se gotovo sprašujete, kako bi jim olajšali prehod iz hiše na vrt. Še posebej za pse je veliko bolj koristno, če se lahko sami sprehodijo na trato, da opravijo potrebo. Mačke pa so radovedneži po naravi in rade prihajajo ter odhajajo, kot se jim zljubi.

Loputa za hišne ljubljenčke je zato odličen način, da jim omogočite prost vstop in izhod. Ste siti, da morate psa vsakih nekaj ur peljati na trato, da lahko v miru izprazni svoj mehur? Z loputo boste mirni, saj lahko kar sam odkoraka ven in v miru opravi svoje.

Mačja in pasja vratca

Največja razlika med njima je seveda v velikosti. Le najmanjši psi bodo lahko uporabili vratca, ki so zgrajena za mačke. Medtem, ko se lahko vse prehitro zgodi, da vaša pasja vrata uporablja tudi mačka. Zato bodite pozorni, če imate doma oba. Mačka vam lahko vse prehitro pobegne, saj se za razliko od psa ne bo tako rada vrnila domov.

 

Na voljo imate več vrst loput, najbolj tipična so seveda nihajna vrata, ki so primerna predvsem za pse. Če imate v hiši samo mačko, priporočamo, da si vgradite posebna vrata z elektronsko ali magnetno ključavnico. S to si namreč zagotovite, da bo v vaš dom lahko vstopila le vaša mačka, ki bo nosila ovratnico z ustrezno elektronsko kodo ali magnetom.

Vgradite jo kar sami

Klasično loputo lahko zelo preprosto vgradite kar sami. Mačja vratca namreč lahko kupite v trgovini in jih sami vgradite, pazite samo na to, da ste spretni z žago in drugim orodjem. Za mačke je zelo priročno, da loputo namestite na vrata omare, v katero shranite mačje stranišče. Na ta način se znebite neprijetnega vonja v stanovanju.

 

Kako kosmatinca navaditi na uporabo lopute

Najtežji del niti ni montaža lopute, ampak navaditi svoje ljubljenčke na njihovo uporabo. Mačke lahko navadite na uporabo lopute, tako da najprej pustite odprta vrata in jo zmamite skozi prehod. Nato počasi spuščajte lopute, tako da mačka ugotovi, da mora vrata samo odriniti, da pride skozi. Psa lahko naučite na podoben način, vedno je dobrodošla spodbuda pri učenju priboljšek v vsaki roki.

Kdaj loputa ni prava izbira

Čeprav je loputa za hišne ljubljenčke lahko zelo praktična izbira, pa ni vedno prava. To še posebej velja za lopute za pse. Če imate doma namreč malo večjega psa in majhnega otroka, se namreč lahko kaj hitro zgodi, da se vaš otrok želi plaziti skozi loputo. Prav tako lahko vašo loputo izkoristijo druge živali, zato je dobra izbira ključavnica na magnet. Tudi vlomilci lahko izkoristijo luknjo v vaših vratih. Zato dobro premislite, preden se odločite za vgradnjo lopute in v prvi vrsti poskrbite za svojo varnost.

Prejšnji članek5 prednosti stoječe mize
Naslednji članekHišica iz tikovega lesa vas bo pustila odprtih ust

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.