Preproga v vašem domu – prednosti, slabosti in katero izbrati

Ko razmišljajo o opremljanju svojega doma, se mnogi nemalokrat poigravajo z idejo postavitve raznovrstnih preprog v njegove različne prostore. Z njo lahko tla prekrijemo v celoti ali pa jo uporabimo kot zanimiv dodatek. Ker vam želimo olajšati odločitev o morebitnem nakupu preproge za vaš dom, smo zbrali nekaj ključnih dejstev, prednosti in slabosti o njih.

Na hitro o preprogah

Preden začnemo s prednostmi in slabostmi preprog, je prav, da se spoznamo z nekaj teorije. V grobem pri vrstah preprog govorimo o:

 • tehniki izdelave, pri čemer ločimo vozlane ali nevozlane (tkane) preproge. Obstaja več stilov vozlanja. Dve glavni vrsti vozlov so simetrični (imenovan tudi turški ali Ghiordes) in asimetrični (imenovani tudi Perzijski ali Senna).
 • vrsti vzorca.

Rečemo lahko, da se vrste vzorcev delijo na tri večje skupine: univerzalni, geometrijski in cvetlični vzorci. Bistvena razlika je v finosti in majhnosti vozlov – tu je pomembno število uporabljenih vozlov.

Preproga od blizu

Preproge so lahko izdelane iz različnih materialov, ki jih lahko razdelimo na naravne ali umetne. Med prve sodijo denimo preproge iz volne, bombaža, svile ali različnih živalskih dlak ali kož. Na drugi strani umetne oziroma sintetične materiale predstavljajo polimidi (najloni), polipropilen ali različni poliestri. Preproge iz naravnih materialov nas seveda mnogo bolj udarijo po žepu, lahko pa se nedvomno pohvalijo z večjo kakovostjo, natančnostjo izdelave in obstojnostjo. Medtem pa so umetni materiali cenejši, so relativno trpežni, sploh kar se tiče čiščenja in splošnega vzdrževanja. Poleg tega se omogočajo tudi lažje tiskanje.

Prva odločitev, ki jo moramo tako pri nakupu preproge sprejeti, je, koliko smo zanjo pripravljeni odšteti, kakšne kakovosti si želimo in kako pomembno nam je, iz katerega materiala je narejena.

Prednosti in slabosti preprog

Ne glede na zgoraj navedene lastnosti oziroma kategorizacijo, imajo različne vrste preprog različne prednosti in slabosti, ki lahko bistveno vplivajo na vašo odločitev o nakupu. Nekaj pa je skupnih vsem preprogam. Oglejmo si jih.

Ključne prednosti

 • Toplota: preproga zagotavlja t. i. toplotno odpornost, kar pomeni, da bo v hladnejših sezonah topel zrak zadrževala dlje kot druge talne obloge.
 • Udobje: nudi prijeten in udoben prostor za sedenje, igranje in delo, kar predstavlja veliko prednost pred večino drugih materialov, predvsem iz trdega lesa.
 • Varnost: v primerjavi z drugimi materiali, zmanjšuje možnost zdrsov in padcev, kar lahko igra pomembno vlogo predvsem v domovih z majhnimi otroki.
 • Slogi in barve: izbirate lahko med številnimi slogi in barvami preprog, s katerimi lahko svoj bivalni prostor povsem prilagodite svojim željam. Predstavlja lahko pomemben vizualni element pri notranjem opremljanju.
 • Hrup: naši domovi so postali, zahvaljujoč predvsem številnim domačim napravam, bolj hrupni kot kdaj koli prej. Preproga je preprosta talna obloga, ki se s to spremembo odlično kosa, saj deluje tudi kot zvočna »pregrada« in del hrupa »zaduši«.
 • Namestitev je enostavnejša in hitrejša: preproge so za postavite enostavnejše in hitrejše, v večini primerov pa tudi cenejše kot druge vrste talnih oblog.

Zvita preproga

Največje slabosti

 • Vzdrževanje: vzdrževanje in čiščenje preproge je zahtevnejše kot pri trdnih materialih. Redno (torej vsaj enkrat tedensko, priporočljivo je celo pogosteje) jo je potrebno sesati, priporočljivo pa je tudi občasno globinsko čiščenje.
 • Občutljivost: gre za zelo občutljiv material, sploh če se odločimo za preprogo iz naravnih materialnih. Poleg tega se v njej lahko zadržuje različna umazanija, kot je prah, dlake in podobno, dovzetna pa je tudi za madeže, ki so ponavadi posledica različnih razlitij in podobno (predvsem preproge svetlejših barv). Tudi to moramo upoštevati, ko razmišljamo o čiščenju, saj pri talnih oblogah iz trdnih materialov tovrstne madeže veliko lažje očistimo.
 • Alergije: Preproge so zelo dovzetne za alergene, kot so plesni, pršice in prhljaj hišnih ljubljenčkov. Če imate vi ali družinski člani alergijo ali drugačne težave z dihanjem, so talne obloge iz trdega lesa ali ploščice, primernejša rešitev za vas.
 • Obstojnost: že med različnimi vrstami preprog, pri čemer se nanašam na različne materiale, smo lahko priča različno dolgim življenjskim dobam preprog. Če izvzamemo možnosti uničenja preproge iz naravnih materialov, zaradi nesreče ali fatalnega madeža, lahko rečemo da so te, v primerjavi s preprogami iz umetnih materialov, trdovratnejše. Če pa primerjamo preproge s talnimi oblogami, kot je trdi les, ugotovimo, da lahko slednje zdržijo tudi več generacij, medtem ko se preproga – še tako kakovostna – uhodi oziroma izrabi (predvsem na delih, po katerih se največ hodi ali na katerih stoji pohištvo).
 • Primerne le za določene prostore: kakor nobena talna obloga ni idealna za vsak prostor v vašem domu, tudi preproga ni. Zagotovo so lahko odlična možnost za številne bivalne prostore, vendar se ne obnesejo dobro v kuhinji ali kopalnici.

namestitev preproge

VIRHeritage
Prejšnji članekKako zakrpati bazen, da bo uporaben še naslednje leto
Naslednji članekGardenhouse na Beverly Hillsu – stanovanjske enote, ki kar “zrastejo” iz živih zidov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.