Novodobna okna odlično tesnijo

Ker imajo okna bistven vpliv na kasnejšo energetsko varčnost stavbe, proizvajalci oken izdelujemo visokokakovostna okna, ki odlično tesnijo.

Prevelika vlažnost v stanovanju in pojav plesni

Postopki gradnje hiš in stanovanj ter vselitev pa potekajo vedno hitreje. Stene take gradnje niso dobro presušene. Zaradi hitre gradnje so pogostejše tudi strukturne in gradbeno-fizikalne pomanjkljivosti pri gradnji in tako je izpolnjen prvi pogoj za možnost povečane količine vlage v stanovanju in kasnejša možnost razvoja plesni.

Z vgradnjo novodobnih oken želimo prihraniti stroške ogrevanja in hlajenja prostorov, vendar zaradi odličnega tesnjenja oken lahko prihaja do zadrževanja vlage v prostoru.

Dodatno pa k povečani vlažnosti v prostoru pripevamo še stanovalci s svojimi vsakodnevnimi dejavnostmi.

Človek z bivanjem v zaprtih prostorih proizvede do 8 l vode na dan z dihanjem, kuhanjem, tuširanjem, sušenjem perila ipd.

Zaradi dobrega tesnjenja oken in vse manj naravnega zračenja se ta dodatno ustvarjena vlaga nabira na stenah, ploščicah, fugah in oknih.

Če je zgradba zaradi varčevanja z energijo tudi temeljito izolirana (fasada), to predstavlja še poseben problem.

Kako uravnavamo vlažnost v prostoru brez večjih naporov

S plesnijo v stanovanjih se srečuje veliko ljudi. Glavna dva razloga, ki sta med seboj povezana, smo opisali zgoraj. Z naknadnim odkrivanjem vzrokov pojava povečane vlage v prostoru ter pojava plesni na ravni strukturnih in gradbeno-fizikalnih razlogov so povezani dodatni stroški zaradi sanacije stavbe.

Mi pa lahko brez dodatnih stroškov in stresa delujemo preventivno in nadzorujemo vlago v prostoru, ki nastaja na podlagi naših vsakodnevnih dejavnosti.

Naš nasvet

  1. Nadzorujte svoj dom mesečno

Bodite pozorni na puščanje vode okoli hiše, morebitno razbarvanje sten ali če opazite druge znake vdora vode, ki vključujejo splošno vlago (na primer na tleh ali okoli oken in vrat), nenavadne vonjave, razbarvanje, luščenje barve, nenaden pojav kondenzacije in strnjeno izolacijo.

Če opazite kar koli od tega, takoj sanirajte mokra območja, da preprečite razvoj plesni. Večina plesni za razvoj in rast potrebuje le od 24 do 48 ur vlage, zato je tako zelo pomembno, da stoječo vodo takoj počistimo in območje posušimo. V nasprotnem primeru tvegamo razvoj plesni. To vključuje tudi »manjše« količine vode, kot je mokra prha. Po vsaki uporabi prho osušite.

  1. Bodite dosledni glede pravilnega naravnega prezračevanja

Plesen prav obožuje kondenzacijo! Kondenzacija nastaja tam, kjer je prostor nepravilno prezračen. Spomnite se ogledala v kopalnici, kako se zamegli po prhanju! To pomeni, da prostor ni prezračen.

Pri kuhanju, prhanju, pranju perila ipd. vedno odprite okno. Pravzaprav že pri nakupu strojev in umeščanju bele tehnike v prostor načrtujte odzračevanje za vse aparate, ki pri delovanju uporabljajo vlago.

Ob tem skrbimo tudi za pravilno naravno zračenje prostorov – okna in vrata na široko odpremo najmanj 2-krat na dan za 3–5 minut. Po potrebi tudi večkrat. Če želite povečati cirkulacijo zraka med prostori, preprosto odprite še vrata med sobami.
Skrbite za pravilno ogrevanje prostorov

  1. Nadzorujte raven vlage v prostoru

Vlago v prostoru lahko preprosto izmerite s higrometrom.

Higrometer pokaže orientacijsko vrednost vlage v zraku. Za preprečevanje nastajanja plesni v prostoru se priporoča vzdrževanje ravni vlage na 45 %, kar je idealno (Vir: Dnevnik)

  1. Zaprite okna in vrata, ko imate prižgano klimatsko napravo

Ko prostor hladite s klimatsko napravo ter imate ob tem odprta okna in vrata, v svoj hladnejši dom povabite vlažen zrak. To povzroči kondenzacijo, ki jo plesen ljubi. Zato naj bodo vrata in okna zaprta, ko klimatska naprava deluje.

  1. Prostore lahko varno zračite tudi takrat, ko vas ni doma

Na voljo so vam različni dobri sistemi za prezračevanje stanovanja z rekuperacijo ali brez. Pri vseh pa je za namestitev potreben manjši gradbeni poseg (prevrtanje stene za zračnik) v vsakem prostoru stanovanja. Zračnik na steni je viden. Računati je treba tudi na stroške vzdrževanja sistema.

Za idealno mikroklimo prostora pa pravo presenečenje za kupca predstavljajo sistemi prezračevanja s samim oknom, in to v zaprtem položaju z:

  • ODMIČNIM OKOVJEM okna
  • BASIC AIR, BASIC REGEL AIR

Ti sistemi se vgradijo v okno že v sami proizvodnji okna, zato ne zahtevajo nobenih dodatnih dejavnosti in višjih stroškov montaže.

Več o varnem zračenju z okni SATLER in nameščenim ODMIČNIM OKOVJEM nemškega podjetja WINKHAUS si lahko ogledate na tej povezavi: https://www.facebook.com/watch/?v=1003961710120201&extid=PHV23FcJSlkVI58P

Basic Air Plus
Basic Air Plus

Sisteme BASIC AIR PLUS in BASIC REGEL AIR je razvilo podjetje Aluplast iz Nemčije. Gre za sisteme, ki se vgrajujejo v zgornji del okna med krilo in podboj ter skrbijo za stalno nadzorovano izmenjavo zraka brez potrebe po ročnem prezračevanju. Ti preprosti, a visoko učinkoviti sistemi skrbijo za zdravo mikroklimo v vašem stanovanju in zagotavljajo uspešnost v boju s plesnijo.

Basic Regel Air
Basic Regel Air

Plesni so v našem življenjskem okolju normalno prisotne. Po nekaterih ocenah v našem okolju najdemo približno 100 različnih vrst od 100.000 prepoznanih. (Vir: Bodi Eko) Kljub vse boljši gradnji stavb in odlični čistoči pa se bodo plesni vseeno pojavljale zaradi zgoraj navedenih vzrokov, ki pa jih lahko učinkovito rešujemo, še preden se plesni sploh pojavijo.

SATLER okna in vrata d.o.o.
SATLER okna in vrata d.o.o.
info@okna-satler.si  | 02 292 74 50  | Spletna stran

Podjetje SATLER se uvršča med vodilne proizvajalce PVC oken in vrat v Sloveniji in regiji. Nudijo vam visokokakovostna PVC okna, lesena okna, ALU okna, vhodna vrata, garažna vrata, zimske vrtove. Izdelki so prijazni naravi, energetsko varčni in z visoko protivlomno zaščito, zato so prava izbira za vaš dom in poslovne prostore.

info@okna-satler.si  | Spletna stran

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKdaj je idealen čas za izdelavo fasade?
Naslednji članekKdaj ste nazadnje očistili odtok?
logo Satler
info@okna-satler.si | 02 292 74 50  | Spletna stran

Podjetje SATLER se uvršča med vodilne proizvajalce PVC oken in vrat v Sloveniji in regiji. Nudijo vam visokokakovostna PVC okna, lesena okna, ALU okna, vhodna vrata, garažna vrata, zimske vrtove. Izdelki so prijazni naravi, energetsko varčni in z visoko protivlomno zaščito, zato so prava izbira za vaš dom in poslovne prostore.

Nadja Jurca
info@okna-satler.si | Spletna stran

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.