Kdaj je idealen čas za izdelavo fasade?

Kakovostno izveden toplotnoizolativni fasadni sloj lahko prinese 30- do 40-odstotne prihranke energije. A ni vseeno, v katerem delu leta in v kakšnih razmerah se lotite tega dela. Da bi bila izvedba učinkovita, je treba fasado izdelati v primernih razmerah.

Načeloma velja, da sta za izvedbo fasad najbolj primerna letna časa pomlad in jesen. Zunanja temperatura je v tem obdobju načeloma vedno nad 5 stopinjami Celzija, zidovi pa niso izpostavljeni niti premočnim sončnim žarkom. Zgornja meja naj bi bila okoli 30 stopinj Celzija. Upoštevati je treba, da se posamezne komponente različno dolgo sušijo. Večinoma vsebujejo vodo. Ob nizkih temperaturah bi lahko prišlo do zamrzovanja, posledica pa bi bile poškodbe na materialu, recimo razpoke, spremembe v pigmentu ipd.

Sodobni materiali so sicer izboljšani in omogočajo, da se fasade načeloma lahko izdeluje tudi v zimskem času. Na tržišču so lepila, ki so učinkovita tudi pri več kot 5 stopinjah Celzija pod ničlo.

Eko sklad ponuja 100-odstotne subvencije za investicije v energetsko obnovo njihovih stavb.

Zaključni sloj potrebuje kakšno stopinjo Celzija več

Ob milih zimah, kakršne beležimo zadnja leta, je fasado povsem mogoče izdelati tudi pozimi in celo zgodaj spomladi če se le pokaže nekaj načeloma suhih zaporednih dni s temperaturami na 0 stopinj Celzija.Zaključnemu sloju je sicer mogoče primešati dodatke, ki pospešijo sušenje in opravijo delo, ki bi ga sicer višje temperature in suho vreme. Vseeno pa je bolje zaključni nanos, omet, nanesti ob nekoliko višjih temperaturah. Idealno bi bilo okoli 10 stopinj Celzija ali več.

Zaščitita fasade

Ni dovolj, da le nanesete fasadni sistem in ga nato prepustite na milost in nemilost vremenskih razmer. Kakovostno bo izdelana le, če bo do konca postopka zaščitena pred dežjem, direktnim soncem, vlago, vetrom. V ta namen se uporabi fasadne zaščitne zavese ali mreže.

Cena sanacije fasade ni majhna

Če fasada poka, se pojavljajo lise, odstopa, se lušči ali pa odpadajo celi kosi fasadnega sistema, je investitor v velikih težavah. Sanacijo večjih poškodb se namreč izvede tako, da se odstrani fasado in se jo v celoti izvede na novo, še posebej. če je težava v nepravilnem lepljenju ali slabo pripravljeni podlagi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekElektrične ključavnice – prednosti in slabosti
Naslednji članekNovodobna okna odlično tesnijo

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.