Nov trend pri gradnji: to je material, ki varuje pred vlago in plesnijo

Vlaga v bivalnih prostorih ustvarja idealne pogoje za razvoj plesni in povsem neprimerne pogoje za življenje. Zato je pomembno, da se pri gradnji uporabi materiale, ki ugodno vplivajo na naše zdravje. Da bi to dosegli, ni treba posegati po umetnih masah – obstaja naravni material, ki vzpostavlja idealne življenjske pogoje: ilovica.

Naravni materiali so v gradnji znova vse bolj priljubljeni. Poleg lesa in kamna, je vse bolj priljubljena ilovica, material, ki se v gradnji uporablja že stoletja in se uporablja brez kemičnih dodatkov.

V sodobnih časih so ob večji onesnaženosti okolja dihala kot organ močno obremenjena. Pozimi nanje negativno deluje ogrevanje, ki izsušuje zrak, po drugi strani pa tudi pogosto nepravilno vzdrževane klimatske naprave v toplejšem delu leta povzročajo dihalne težave. Z uporabo ustreznih materialov lahko težave nekoliko omilimo. Ilovnati ometi, ki so popolnoma naravni, prepričajo s številnimi pozitivnimi vplivi na zdravje.

Poskrbite za zdravje z izbiro gradbenih materialov

ilovnati ometi

Ilovnati ometi Igoton s svojimi lastnostmi vzpostavljajo ugodno mikroklimo, saj uravnavajo vlažnost in z visoko alkalnostjo preprečujejo razvoj plesni, ki negativno vpliva na dihala, imunski sistem in zdravje nasploh. V primeru, da je v zraku preveč vlage, jo vežejo nase, ko je primanjkuje, pa jo vračajo v prostor. Relativna vlažnost zraka v stavbi z ilovnatimi ometi se običajno giblje med 50 in 55-odstotno, kar je idealno za življenje. Podobno kot vlago, ilovnati ometi uravnavajo tudi toploto.

Ilovica je sestavljena v osnovi iz gline, peska in mulja. Znano je, da je glina dobra za kožo, saj nase veže toksine in jo s tem očisti. Podobno tudi ilovnati ometi nase vežejo toksine iz zraka in neprijetne vonjave. Z vzpostavljanjem ugodnejših življenjskih pogojev ugodno vplivajo na imunski sistem in dobro počutje.

Ker gre za naravni material, so ilovnati ometi okolju prijazna rešitev z nizkim ogljičnim odtisom. Ilovica je v nasprotju z umetnimi materiali biološko popolnoma razgradljiva, kot gradbeni material pa primerna tako za klasično kot tradicionalno gradnjo.

Za vsako hišo

Ilovnati ometi Igoton se najbolje podajo k stenam, narejenim iz naravnih materialov, a se jih lahko uporabi na kakršni koli podlagi, najsi gre za zidane, montažne, skeletne, masivne ali panelne hiše.

ilovnati ometi
Ilovnati ometi dajejo občutek domačnosti in pozitivno vplivajo na zdravje in počutje nasploh.

Pomembno je ločiti med ilovnatimi in glinenimi ometi. Pri ilovnatih gre za zmes ilovice, peska in vezivnih vlaken, vse tri komponente pa pomembno vlivajo na kakovost ometa. Pri glinenih ometih je vezivo glina, ki je bolj mastna in vezivna. Zato je glini treba dodati veliko več peska kot ilovici, omet, ki vsebuje manj veziva in veliko peska, pa ima slabše zmožnosti uravnavanja vlage.

Prepustite delo strokovnjakom

Čeprav so ilovnati ometi na voljo pripravljeni in jih je treba pred uporabo le zmešati z vodo v ustreznem razmerju, je, da bi bili zares kakovostno narejeni, delo bolje zaupati strokovnjakom. Pri izvedbi je treba biti natančen, poskrbeti je treba za dobro pripravo podlage, da se zagotovi dober oprijem na celotni površini, sloj mora biti enakomerno nanešen in v pravi debelini.

anton.donosa@siol.net | +386 (0)41 604 991 | Spletna stran

Igoton je prvi ter edini specializiran izvajalec ilovnato-glinenih strojnih ometov v Sloveniji.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNotranja vrata za vsak okus
Naslednji članekIšče se prodajnik
anton.donosa@siol.net | +386 (0)41 604 991 | Spletna stran

Igoton je prvi ter edini specializiran izvajalec ilovnato-glinenih strojnih ometov v Sloveniji.

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.