Nepremičninski posredniki

Večina iskalcev nepremičnin se pri nakupu znajde v dilemi, kako najlažje in najugodnejše speljati nepremičninski posel in v kakšni meri vključiti strokovno pomoč.

Nakup parcele lahko organiziramo in izvedemo v različnih oblikah. Lahko se v nakup podamo sami, kjer bomo sami tudi preverili vse potrebne podatke in pridobili ustrezne izpise iz evidenc, ter pripravili kupoprodajno pogodbo. Postopek, ki je popolna nasproten opisanemu pa predstavlja najem ustreznega podjetja, ki v našem imenu izvede vse poizvedbe, pridobi ustrezne dokumente, ter sestavi pogodbo. Vse druge variacije so srednja pot, saj lahko nepremičninskega posrednika ali druge strokovnjake (npr. odvetnik, notar) v sam postopek vključimo po potrebi, predvsem tam, kjer smo sami manj vešči.

 

Nepremičninske agencije v osnovi nudijo celovito ponudbo, od nakupa zemljišča do vpisa v zemljiško knjigo. Njihovo delovanje ureja Zakon o nepremičninskem posredovanju (Uradni list RS, št. 42/2003), ki določa pogoje za opravljanje dela nepremičninskega posrednika. Z zakonom se je število nepremičninskih posrednikov zmanjšalo zaradi pogojev za pridobitev licence, povečala pa se je njihovo zanesljivost in verodostojnost.

 

Osnovne storitve nepremičninskih agencij so:

 • vzpostavljanje stika med naročnikom in tretjo osebo,
 • preverjanje dejanskega in pravnega stanja,
 • potrebna priprava na sklenitev pravnega posla.

 

Na trgu nepremičninskih agencij obstajajo precejšnje razlike, saj so nekatere, specializirane predvsem za posredovanje in oglaševanje nepremičnin, ki so na trgu, manj kvalitetno pa se posvečajo pravnim vidikom posla. Zato je pred sklenitvijo pogodbe z nepremičninsko agencijo ali posrednikom smiselno preveriti njegovo ozadje in verodostojnost. Nekateri od kazalcev, ki nam pri tem lahko pomagajo, so kodeks dobrih poslovnih običajev, ali imajo zaposleni posredniki ustrezne licence za opravljanje dela in ali je družba, zavarovana za škodo, ki jo lahko povzroči s poslovanjem.

 

Nepremičninske agencije lahko pri posredovanju, po zakonu, zahtevajo največ 4 % zneska pogodbene cene, ki se ga lahko deli na dva dela, če se stranki tako dogovorita. V nasprotnem primeru znesek poravna stranka, ki želi prisotnost oz. posredovanje nepremičninske agencije. Dodatne storitve, ki jih ponujajo agencije in se navadno plačajo posebej, vendar se ponudba in način obračunavanja razlikuje med agencijami. Med dodatne storitve spadajo cenitve nepremičnin, udeležba v pogajanjih, priprava listin za vpis v zemljiško knjigo, hramba dokumentov (npr. originalnih pogodb) in hramba denarja (npr. are). Kontrolo in nadzor nad izvajanjem storitev nepremičninskega posredovanja izvajajo tržni inšpektorji.

 

Prednosti koriščenja storitev nepremičninske agencije ali posrednika so:

 • celovita ponudba vseh aspektov nepremičninskega posla,
 • ustrezno strokovno svetovanje in opozarjanje na morebitne probleme,
 • podrobno in strokovno preverjanje nepremičnine in
 • priprava ustreznih listin.

 Slabosti pa so:

 • cena (poveča se naš vložek pri nakupu),
 • možnost skritega dogovora z drugo stranjo,
 • slabo opravljeno delo, še posebno, če smo sami popolni laiki,
 • premalo izkušenj oz. nespretnost pri pogajanjih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.