Ne dobite krovca? Morda lahko strehi življenjsko dobo podaljšate takole

Krovec na strehi

Zdaj je čas, ko so obnovitvena in gradbena dela v polnem razmahu. Če se niste dogovorili že spomladi, boste v tem času težko dobili krovca, da bi se menjave vaše strehe lotil v septembru ali oktobru. Če kje streha sicer trdna, ne poka in ne prepušča vode ter se ne lušči, ji lahko življenjsko dobo podaljšate z barvanjem, menjavo pa prestavite še za nekaj let.

Kdaj je ustrezen čas za prenovo strehe?

Ko streha pušča, je prepozno. Lahko je voda že poškodovala konstrukcijo in stroški ob menjavi strehe bodo znatno večji. Ko vidite, da je stanje strehe slabše, se na njej razrastejo mah in lišaj, je čas za ukrepanje. Takšna streha začne zadrževati vlago, namesto, da bi odtekala z nje, sčasoma pa se materiali poškodujejo in streha ne nudi več ustrezne zaščite.

Kaj potrebujete

  • visokotlačni čistilec
  • airless aparat za nanašanje barve
  • valjček
  • čopič
  • valjček

Valjče in čopič sta primerna za nanašanje barve na gladke površine, pri neravnih, bolj grobih površinah (betonski strešniki) pa je bolje uporabiti airless aparat. Običajna zračna pištola zaradi gostote premaza ni primerna izbira.

Kako se lotiti?

Za izvedbo del se lahko dogovorite s strokovnjakom, ali pa se barvanja lotite sami.

Streho najprej dobro očistite. Odstranite lišaje in mah – kar z visokotlačnim čistilcem. Če bo podlaga dobro pripravljena, bo tudi samo barvanje enostavnejše in učinkovitejše.

Idealni pogoji

Za barvanje oziroma nanašanje premaza, ne sme biti ne prehladno in ne prevoroče, saj ekstremne temperature vplivajo na sušenje barve. Idealna je temperatura med 15 in 25 stopinjami Celzija. Relativna vlažnost naj bo 40-85%. Vsaj nekaj ur po barvanju (bolje dan ali dva) naj po barvi ne bi deževalo. Idealno je, če vetra na dan barvanja ni.

Barvate vselej dva nanosa. Medtem ko prvi premaz redčite 20 % z vodo, da se dodobra vpije v podlago, naj bo drugi nekoliko gostejši (do 5%)

Poraba premaza: okoli 400 g/m2

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKoliko stane prenova kopalnice na ključ (cena adaptacije kopalnice 2021)?
Naslednji članekIntervju: Kako z Omisli.si prihranite čas in denar ob iskanju izvajalcev za gradnjo, obnovo in energetsko sanacijo? 
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.