Mozirje: Uspešno energetsko sanirali tri vzgojno-izobraževalne objekte

Občina Mozirje je v septembru 2013 uspešno zaključila projekt energetske sanacije vzgojno-izobraževalnih objektov Podružnične šole Lepa Njiva, Podružnične šole Šmihel nad Mozirjem in Vrtca Mozirje.

Projekt se je izvajal v okviru operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007—2013, 6. razvojne prioritete “trajnostna raba energije”, 1. prednostne usmeritve “energetska sanacija javnih stavb”. Sanacija bo prispevala k dolgoročnemu prihranku električne in toplotne energije ter k nižjim obratovalnim stroškom in stroškom vzdrževanja.

Občina Mozirje je za energetsko sanacijo Podružnične šole Lepa Njiva, Podružnične šole Šmihel nad Mozirjem in Vrtca Mozirje pridobila nepovratna sredstva v skupni vrednosti 291.742,95 EUR. Delež sofinanciranja pa je predstavljal 100 % upravičenih stroškov iz kohezijskega sklada. Skupna vrednost investicije z DDV pa je znašala 434.625,427 EUR. Operacija je bila delno financirana s strani Kohezijskega sklada EU in Ministrstva za infrastrukturo in prostor (MzIP). 

Glavni cilji projekta, ki se je pričel s prijavo na razpis za nepovratna sredstva oktobra 2012 in je bil zaključen v septembru 2013, so bili varčevanje z energijo, ohranjanje okolja in ustvarjanje podpornega okolja za čim večjo ekološko ozaveščenost. Uspešno zaključena energetska sanacija bo omogočila doseg zastavljenih ciljev in prispevala k prihranku električne in toplotne energije ter k nižjim obratovalnim stroškom in stroškom vzdrževanja.

 

Skupaj je bilo saniranih 1.275 m2 površin, na katerih je predviden okoli 50-odsotni prihranek energije. Na vseh treh objektih so bili energetsko sanirani stropi proti neogrevanim podstrešjem oz. streham in fasade, zamenjana so bila vhodna vrata in strešne kritine. V vrtcu so bila delno zamenjana okna. V obeh podružničnih šolah so bili menjani termostatski ventili in vsa okna. S sanacijo so se spremenili tudi uporabljeni energenti. V podružničnih šolah sta bila vgrajena kotla na biomaso, namesto s kurilnim oljem se bodo sedaj ogrevali s peleti. V vrtcu pa je bila v okviru sanacije vgrajena toplotna črpalka (zrak-voda). S tem je prihranek stroškov ocenjen na okoli 70 odstotkov.

Vzpostavljen je bil tudi sistem digitalnega obratovalnega monitoringa energetskega upravljanja (DOM:EU), s pomočjo katerega je možno v vsakem trenutku na daljavo spremljati porabo toplotne in električne energije ter vode in stanje klimatskih pogojev za vsakega od objektov. Ta dinamična energetska izkaznica je učinkovito orodje za optimiziranje delovanja in zmanjševanja porabe energije, možno pa jo je spremljati preko spletnih aplikacij in mobilnih naprav.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.