Razsvetljava na zahtevo

Občina Slovenske Konjice in vodilni domači proizvajalec cestne LED razsvetljave Grah Lighting sta izvedla edinstven projekt v občini – »razsvetljava na zahtevo«. Tovrstna javna razsvetljava se samodejno prilagaja trenutnim prometnim razmeram.

Zamisel je nastala z namenom dodatno znižati stroške javne razsvetljave na najnižjo možno raven in kljub temu zagotoviti večjo prometno varnost. Gre za uporabo tehnologije, ki omogoča, da pešci sami vklopijo javno razsvetljavo, ki sicer deluje, vendar s polovično močjo. Sistem uporabnikom omogoča, da s pritiskom stikala na drogu javne razsvetljave aktivirajo 100 odstotno delovanje svetilk. Te se po 15 minutah vrnejo na prvotno, 50-odstotno, moč delovanja in s tem prihranijo električno energijo ter zmanjšajo svetlobno onesnaževanje okolja, kar je posebej pomembno v obmestnem okolju.

 

Za zagotovitev dodatne varnosti pešcev je sistem opremljen s selektivno senzorsko tehnologijo, ki ločuje med vozili in pešci, ki se približujejo, in dvigne nivo osvetlitve na 100 odstotkov, kot pri ročni aktivaciji. Celoten sistem vodi centralna procesna enota, ki ima možnost komunikacije z zunanjim svetom s povezavo GSM/GPRS in omogoča nastavitve svetilnosti, postopnosti prižiganja in aktivacije s pomočjo detektorja ali druge naprave.

 

Novih 14 svetilk z vgrajenim sistemom je postavljenih v Škalcah, vrednost projekta znaša 12.000 evrov, investitorja pa sta Občina in krajevna skupnost Slovenske Konjice. S tem projektom, ki je v celoti plod znanja slovenskih podjetij, je postavljen nov primer dobre prakse na področju urejanja javne razsvetljave, kako slediti najnovejšim smernicam tehnološkega razvoja in je dokaz inovativnosti lokalnega in širšega slovenskega okolja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.