Jesenko vzdrževanje doma: 7 stvari, ki jih morate narediti!

Young woman applying glue from a gun to a window frame during home renovations in an unfinished living room
Foto: stockfour iz iStock

Ko se živahne barve poletja prelivajo v tople in zemeljske tone jeseni, je čas, da pozornost usmerimo na sezonski premik, ki ga prinaša jesen. Jesenska sezona ne zaznamuje le spremembe vremena, ampak tudi spremembe v potrebah naših domov. Od priprave na nižje temperature in prihajajočo počitniško sezono do zaščite lastnine pred padajočim listjem in morebitnimi zimskimi vremenskimi izzivi. V tem članku boste našli bistvene nasvete in opravila, s katerimi zagotovite, da bo vaš dom prijeten in dobro pripravljen za obdobje jeseni in zime.

7. Čiščenje žlebov

Čiščenje žleba

Vsi dobro vemo, da so lahko žlebovi do vrha zabasani z umazanijo in raznoraznimi rečmi. Stara plastična lopatica je lahko odlično orodje za čiščenje smeti iz žlebov! Ne opraska žleba in brez težav jo lahko s škarjami odrežete tako, da ustreza obliki žleba. Umazanijo pobrišete tudi z lopatice, tako da je čiščenje enostavno.

6. Preverite detektorje dima in CO

Cigaretni dim.
Če bi ljudje vedeli kako koristna je in da iz zraka odstranjuje oziroma filtrira zelo nevarne strupe, bi bila nedvomno popularnejša.

Z vključenimi pečmi, zaprtimi okni in brenčanjem grelnikov je začetek jeseni odličen čas, da preverite, ali vaši detektorji dima in ogljikovega monoksida delujejo. Preverite baterije in rok uporabnosti – detektorji dima so običajno dobri 10 let, detektorji CO pa približno šest let.

5. Odprite radiatorje

close-up view of person holding wallet with cash next to turned down thermostat on radiator, rising energy and heating costs concept

Ko ujeti zrak zamaši toplovodni radiator, bodo nekatera ali vsa »rebra« ostala hladna. Na vrhu radiatorja poiščite majhen ventil. Vzemite ključek, nastavek ali ploščati izvijač (odvisno od vrste ventila) in počasi obračajte ventil v nasprotni smeri urinega kazalca, dokler voda ne začne kapljati. To sprosti ujeti zrak in spusti vročo vodo v hladna rebra. Ko ste že pri tem, lahko postopek ponovite na vseh radiatorjih. Pri roki imejte skodelico ali posodo, da zajamete vodo.

4. Prezračite travo

Spiked Aerator Shoes. Men Aerating His Lawn Strapping on These Spiked Shoes and Taking a Stroll Across His Yard. Grass Field Aeration
Foto: welcomia iz iStock

Prezračevanje preprosto pomeni narediti luknje v tleh z odstranjevanjem čepov zemlje. In to je najpomembnejša naloga, ki jo lahko opravite, da ohranite zdravo in lepo trato. Vsaj enkrat letno prezračite trato, najbolje jeseni. Še več pa si preberite v našem prispevku 10 razlogov, ki govorijo v prid prezračevanju trave.

3. Očistite svoj žar in ga pripravite na zimovanje

Dirty electric grill. Female hand wiping with cloth grill.
Foto: Mukhina1 iz iStock

Če niste ravno ljubitelj zimskega žara, je zdaj čas, da pospravite svoj žar, preden ga prekrije »pol metra« snega. Svoj žar temeljito očistite, da odstranite maščobo in ostanke hrane. Preverite naše nasvete za čiščenje žara, slednjega pa tudi pospravite na primerno mesto za zimovanje.

2. Pognojite njivo in travo

Freshly mowed garden lawn grass area surrounded by flowerbeds planted with shrubs and bushes and border plants in bloom during springtime season on a sunny day.

Če želite najboljšo trato v mestu, jo pognojite štirikrat na leto. Izberite pravo gnojilo z oznako. Morda je najbolje, če vprašate strokovnjaka v vrtnem centru za nasvet o najboljši mešanici gnojila za vašo vrsto jesenske trave in lokalne pogoje tal. Gnojilo nanesite približno tri tedne pred zadnjo košnjo v sezoni. Gnojenje jeseni zagotavlja energijo in hranila za korenine trave, saj se v hladnejšem vremenu razmnožujejo, preden trava miruje. Korenine shranjujejo hrano tudi za zimo, kar daje travi začetni zagon rasti, ko spomladi preide iz stanja mirovanja.

1. Pripravite okolico na zimo

Winter background. Empty wooden plank with snowy border, copy space for text Wood table. For product display Christmas time mock up
Photo by andreonegin on iStock

Preden skopni sneg in začnete uporabljati snežno frezo, si vzemite nekaj minut in preglejte svojo okolico. Odstranite kamenje, kable za privezovanje, podaljške, kable za počitniške luči in vrtne cevi. Nato zakoličite poti, ki potekajo v bližini vrtov, da ne boste pomotoma posrkali kamenja in vrtnih robov. Označite obod svojih sprehajalnih in dovoznih poti.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članek5 skritih prednosti električnega talnega ogrevanja
Naslednji članekNovi Fiat 600 je tu! V električni in hibridni različici (FOTO+VIDEO)
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.