Novi Fiat 600 je tu! V električni in hibridni različici (FOTO+VIDEO)

Fiat 600 v električni in hibridni različici
Fiat 600 v električni in hibridni različici Foto: on stellantis

Fiat je predstavil svojega novega kompaktnega križanca. Fiat 600 je tu in pripravljen na svojo električno in hibridno pot. Novi kompaktni križanec Fiat 600 bo na voljo z 1,2-litrskim bencinsko-električnim hibridnim pogonskim sklopom od pomladi 2024, ko bo naprodaj skupaj z električnim Fiatom 600e. Kaj vse vemo o prenovljenem Seicentu, ki ga promovira tudi Leonardo DiCaprio?

Fiat predstavil novi model 600 v električni in hibridni različici

Tako kot Avenger je tudi 600 – tablica z imenom, ki je Fiat ni videl od leta 2010, ko se je končala proizvodnja modela 600 (prej Seicento) za italijanski trg – na voljo samo v petvratni obliki in ne bo na voljo s pogonskim sklopom z notranjim zgorevanjem od začetka prodaje.

Ker pa lahko platforma sprejme motor, bo 600 ustvaril hibridnega brata, »ki ga bodo prodajali na izbranih trgih«. Obe različici modela 600 bosta naprodaj poleg modela 500X.

Gaetano Thorel, višji podpredsednik Fiat Europe, je dejal: »Čeprav se zavezujemo, da bomo s 600e vodili prehod na elektriko, smo tudi družbeno pomembna znamka. Zato se zavezujemo, da bomo ljudem dali tisto, kar zdaj potrebujejo – kar bo morda elektrificirano in ne povsem električno.«

Fiat 600e je prvak italijanske znamke Fiat v letu 2023
Fiat 600e je prvak italijanske znamke Fiat v letu 2023 Foto: on stellantis

Hibridni Fiat 600

Novi Fiat 600 temelji na isti platformi eCMP2 kot Jeep Avenger in bo na začetku na voljo le z enako baterijo s 54 kWh in električnim pogonom. Seveda si platformo deli tudi z drugimi modeli koncerna Stellantis, kar pomeni, da se bo v visoko donosnem segmentu križancev boril proti Kii Niro EV in prihajajočemu Volvu EX30.

Novi 48-voltni blagi hibridni sistem se uvaja tudi v številne druge modele Stellantis, vključno s Peugeotom 3008. Kombinirana izhodna moč znaša 134 KM, električni motor z 28 KM je vgrajen v šeststopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko. Sistem naj bi proizvajal emisije CO2 110–114 g/km. Ekonomičnost porabe goriva še ni potrjena.

Hibridni Fiat 600
Hibridni Fiat 600 Foto: on stellantis

Električni Fiat 600e

Fiat 600e, ki temelji na platformi e-CMP2, črpa energijo iz baterije s 54 kWh z dosegom 400 kilometrov. Fiat trdi, da je zmožen do 600 kilometrov dosega v mestu. Opremljen je z enim motorjem, ki pošilja 154 KM na sprednji kolesi.

Obe različici omogočata polnjenje z močjo 100 kW, kar baterijo napolni od 0 do 80 % v 30 minutah.

Zunanjost novega Fiata 600

Fiatov novi model, ki je po velikosti in profilu podoben modelu 500X, prihaja z zunanjostjo, ki je bolj v skladu z novo smerjo oblikovanja podjetja, s kromirano sprednjo značko za ime modela (ali številko v tem primeru) in, tako kot električni 500, ostrejši sprednji del z lučmi, ki imajo obliko vek. Ustrezne poteze je mogoče videti na zadnji strani.

Notranjost Fiata 600

Izjemen Fiat, namenjen družinam, ima 360 litrov prtljažnika – več kot prihajajoči Volvo EX30, s katerim se bo pomeril – za katerega trdi, da je »najboljši v razredu«.

Tudi notranjost je precej drugačna od notranjosti avtomobila, ki ga nadomešča. Ponovno zrcali svojega manjšega brata 500, 600 pa pridobi 10,25-palčni zabavno-informacijski zaslon na dotik (z Apple CarPlay in Android Auto), 7-palčni digitalni zaslon, dvokraki volan, brezžični polnilnik za telefon in dostop brez ključa.

Notranjost novega Fiata 600
Notranjost novega Fiata 600 Foto: on fiat

V vrhunski opremi La Prima ima notranjost preproge iz velurja ter armaturno ploščo in sedeže v sintetičnem usnju v barvi slonovine. Vrhunski avtomobili La Prima imajo tudi 18-palčna kolesa ter 180-stopinjsko kamero za vzvratno vožnjo, ogrevane sedeže, električna prtljažna vrata, tehnologijo za avtonomno vožnjo druge stopnje s prilagodljivim tempomatom, zaznavanjem mrtvih kotov in brezžičnim polnjenjem telefona.

Cena Fiata 600

Cene in datumi začetka prodaje prav tako še niso bili objavljeni, vendar se pričakuje, da se bo novi Fiat 600 Hybrid začel pri približno 30 tisoč evrih, dobave pa se bodo začele v prvi polovici leta 2024. Cene za vstopni model 600e Red Edition se bodo prav tako začele tam nekje.

Modeli Red Edition vključujejo omejeno izdajo zunanje barve, sedeže iz blaga in 16-palčna platišča kot standardno opremo.

VIRStellantis
Prejšnji članekJesenko vzdrževanje doma: 7 stvari, ki jih morate narediti!
Naslednji članekYtong strop – dodatna varnost v primeru poškodovane strehe

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.