Jaris: Gradnja v CLT tehnologiji

CLT je kratica za Cross Laminated Timber, dobesedno križno lepljen les. Lepljen les se v svetu uporablja že preko 70 let. Sprva, kot vezane plošče, kasneje, kot lepljeni nosilci za večje razpone in danes tudi kot plošče iz križno lepljenega lesa. V montažni gradnji pomeni gradnja s križno lepljenimi ploščami vrhunec ponudbe. Križno lepljene plošče se k nam dobavljajo večinoma iz Avstrije.

Projektiranje v CLT tehnologiji

Na podlagi dolgoletnih izkušenj zagovarjamo, da je za kakovostno in trajno izvedbo objekta veliko bolje, kadar je projektant gradbenih konstrukcij in projektant delavniških načrtov ista oseba.

Strokovno pravilno je,  da najprej izvedemo vse potrebne PZI načrte in jih medsebojno uskladimo. Potem statik s programskim orodjem pripravi trodimenzionalni izris konstrukcije, kjer upošteva v prvi vrsti načrt gradbenih konstrukcij, zakonitosti lesene gradnje, zahteve za protipotresno gradnjo, arhitekturne zahteve in tudi želje stranke.

Potem sledi podroben izris posameznih elementov za CNC obdelavo in priprava montažnega načrta. V montažnem načrtu so določeni sistemi spajanja, sidranja lesene konstrukcije v betonski temelj, vezno okovje, materiali za zrakotesnost. Na podlagi montažnega načrta, se pripravi še vrstni red za naklad sten v tovarni, da potem montaža na gradbišču gladko steče.

CNC razrez in montaža

Delavniški načrti so pripravljeni v sodobni računalniški obliki in so kompatibilni s CNC stroji za razrez lesenih plošč. CNC razrez vršimo v delavnicah v sosednji Avstriji, dobršen del lesa pa prihaja iz slovenskih gozdov. 


Montažni načrt določa tudi vrstni red za nalaganje plošč v delavnicah, tako dobimo na teren tovornjak naložen s ploščami po izbranem vrstnem redu. Tako poteka montaža vodeno, tekoče in brez zapletov.


Pri CLT tehnologiji se ne uporablja nobenih folij. Zasnova hiše je podobna, kot pri klasični gradnji. Osnovna stena je sama po sebi zrakotesna in deluje kot parna ovira. Zato se PE folije v tem načinu gradnje sploh ne uporabljajo. Tudi stikov plošč se ne lepi, saj se uporabljajo nevidni ekspanzijski trakovi, ki se nameščajo med gradnjo in so trajni. Gradnja je vodena, čista in hitra. Objekt je pod streho v samo tednu dni.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.