Izolacija iz ovčje volne

Ovčja volna je popolnoma naravni material, proizvodnja volne pa nizkoenergijski proces, ki ne onesnažuje okolja. Zaradi naravnih lastnosti, kot je maščobno vlakno lanolin, odlično uravnava temperaturo – poleti varuje pred vročino, pozimi greje oziroma se z padanjem temperatur njena zaščita pred mrazom celo povečuje.

Za razliko od nekaterih drugih bio materialov odbija prah, pršico, vlago, dobrodošla pa je tudi njena lastnost samogasnost, saj je vnetljiva šele pri visokih temperaturah nad 520 stopinj Celzija.

Bio volnena izolacija za gradnjo objektov je lahko v obliki plošč ali v razsutem stanju. Plošče je možno je rezati z navadnimi škarjami. Najpogostejši debelini je 4 in 8 cm. Izolacija v razsutem stanju je enaka prosto ležečemu runu. V kubičnem metru je cca. 16 – 18 kg volne. Parametri so enaki kot pri ploščah. Volneno izolacijo v obliki plošč se vgrajuje po enakem principu polaganja kot pri drugih tipih izolacije. Potrebno je le enostavno mehansko pritrjevanje. Uporabimo lahko drobne žeblje ali špirovec in z navadno vrvico cikcak prepletemo površino. Možno je tudi sidranje. Volnena izolacija ni primerna za objekte, kjer je predviden direktni nanos malte na izolacijo, saj le-ta ne sme priti v direktni stik z mokrimi ometi, ker je ena od redkih omejitev. Če uporabljamo volneno izolacijo v razsutem stanju jo rahlo tlačimo za opaž. Tovrstna oblika se priporoča predvsem v kotih, saj lažje zapolni vrzeli. Priporočljiva je uporaba parapropustne folije.


Pri delu ne potrebujemo posebnega orodja ali osebne varovalne opreme kot so maska, rokavice, itd., saj je material popolnoma naraven in brez aditivov. Verjetno je odveč poudariti, da je material ob menjavi popolnma razgradljiv.

Življenska doba volnene izolacije je minimalno 50 let. Učinkovitost je v celotni življenjski dobi enaka, zmanjša se lahko le z mehanskimi vplivi. Prenese velika temperaturna nihanja. Pri morebitni izpostavljenosti zamakanju ne izgubi osnovnega poslanstva – toplotne izolativnosti, saj ne gnije in se hitro posuši. Prav tako v njen ne nastaja kondenz.

 

V Sloveniji obstaja proizvodnja bio-volnene izolacije iz ovčje volne v podjetju Soven iz Selnice ob Dravi. Za svoje izdelke imajo certifikat kakovosti ETA, z volno pa so v Sloveniji izolirali že preko 100 objektov.

 

Karakteristike izolacije iz ovčje volne (10 cm):

  • Topoltna prehodnost: 0,35 W/m2K
  • Fazni zamik toplote: min. 7,5 h
  • Toplotna prevodnost : 0,035 W/mK
  • Zvočna izolativnost: 55 dB

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.