Gradnja hiše iz slamnatih bal

Žitarice nam poleg kruha lahko nudijo tudi dom. Slama, ki je stranski produkt pri pridelavi žitaric, je v resnici odličen gradbeni material. Je trajnostni gradbeni material, saj se obnavlja vsako leto in je poceni. Marsikje slama ostane na poljih in predstavlja odpadek. Ko se slamo na poljih zažiga, ta neposredno onesnažuje okolje. Z njeno uporabo uskladiščimo v zidove tudi CO2, ki bi se iz slame sproščal ter tako zmanjšujemo emisije.

Vrste slamnate gradnje


Prevladuje gradnja, pri kateri lesena konstrukcija podpira streho, slamnate bale pa so umeščajo med nosilno konstrukcijo. Slama objektu nudil ustrezno toplotno in zvočno izolacijo.

Poznamo tudi gradnjo, kjer lesene konstrukcije ne potrebujemo. Pri takšni vrsti gradnje se slamnata bala polaga ena poleg druge, na podoben način, kot se gradi z opeko. V tem primeru je slama samonosni konstrukcijski element, nosi težo objekta in strehe.  

V obeh primerih so bale med seboj povezane in tvorijo stabilno konstrukcijo. Po izvedbi električnih in ​​strojnih instalacij, se stene omečejo na zunanji in na notranji strani, da jih zaščitimo pred vlago. Streha je običajno nameščena na leseno konstrukcijo.

 

Slamnata gradnja, varčna in udobna


Slamnate zgradbe srečamo tudi v pasivni in nizkoenergijski gradnji, saj se objekti, ki so grajeni iz slamnatih bal, ponašajo z dobro toplotno izolativnostjo, koeficient toplotne prevodnosti je 0,14 W/m2K (vatov na kvadratni meter Kelvin). Prt tem načinu gradnje se zmanjša potrebna količina lesa za gradnje, saj namesto njega uporabimo slamo. Slamnata gradnja, če je pravilno grajena, je vodoodporna in zdrži dve uri izpostavljenosti močnemu ognju. Poleg tega je slamnata hiša trdna, trajna, udobna, zdrava ter diha, kar zagotavlja visoko relativno vlažnost in udobje bivanja. V primerjavi s klasično gradnjo, se vplivi na okolje zmanjšajo za več kot 10 krat. Tudi cena gradnje in stroški vzdrževanja so nizki.


Načrtovanje


Čeprav je gradnja razmeroma enostavna, je potrebno pri načrtovanju rešiti vse detajle, ki bi lahko vplivali na kakovost in trajnost zgradbe. Skrbno je potrebno načrtovati temelje, zato, da se preprečili škodo, ki jo lahko povzročita voda in vlaga.

Samogradnja slamnate hiše


Gradnja je v resnici zelo enostavna. To omogoča lastnikom, da lahko sami deloma ali v celoti zgradijo svojo hišo, kar pripomore k zmanjšanju stroška gradnje. Sami lahko izdelajo slamnate stene, izvedejo omete (apneni in ilovnati), ali pa gredo še dlje in v samogradnji izvedejo celoten projekt. Za tiste, ki bi se spustili v samogradnjo, je zelo pomembno, da se pred tem dobro informirajo in se ustrezno usposobijo. Z udeležbo na usposabljanju za ekološko gradnjo, se posameznik lahko seznani, kaj prinaša samostojna izvedba takšnega projekta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.