Energetsko učinkovita uporaba kuhinjske pečice

Stroški za energijo, ki jih gospodinjstvo nameni za kuhanje niso zanemarljivi. Spreminjanje načina kuhanja in uporaba energetsko učinkovitih pečic, lahko zmanjša strošek energije, ki je namenjen za toplotno obdelavo hrane. Energetsko je najbolj učinkovita naprava za pripravo hrane mikrovalovna pečica, sledi ji kuhalna plošča in na zadnjem mestu se nahaja pečica.

Če med uporabo električne pečice pogledate na merilno mesto (števec) električne energije, boste hitro opazili, da se števec bistveno hitreje vrti kot običajno, kar pomeni, da je tudi raba električne energije veliko večja.


Je učinkovitejša klasična ali večsistemska pečica?

Pri klasični pečici (električna ali plinska) se toplota širi z naravno konvekcijo in sevanjem toplote od grelca proti hrani. Hrano pečemo le na eni višini. Električna pečica ima vgrajene spodnje in zgornje grelce moči do 2 do 3 kW (kilovatov), plinska pa ima gorilnik le na dnu pečice, običajno z močjo 3,5 kW. Klasično električno pečico moramo v večini primerov predgreti, kar poveča rabo energije. Pri plinski pečici to ni potrebno.

Večsistemske pečice so običajno energetsko učinkovitejše od klasičnih pečic, saj ogrevan zrak neprekinjeno kroži okrog hrane, ki se kuha. Združujejo različne sisteme delovanja, kateri omogočajo optimalno izrabo pečice in na ta način manjšo rabo energije. Poleg klasičnih grelcev ima pečica tudi infra grelec ali ventilator, lahko tudi oba hkrati. Različne sisteme lahko poljubno izbiramo in po potrebi med seboj kombiniramo. Predgretje v večini primerov ni potrebno. V povprečju, se z uporabo večsistemske pečice zmanjša raba energije, za približno 20 odstotkov.

Ventilator na zadnji steni usesava zrak iz notranjosti pečice in ga potiska preko grelca nazaj v pečico. Prisilno kroženje zraka omogoča enakomernejšo in hitrejšo porazdelitev toplote. Zato predgrevanje ni potrebno. Zahtevana temperatura za pečenje, se v primerjavi s klasično pečico, zniža za 20 do 40°C. Hkrati lahko pečemo v več nivojih, kar pomeni pomemben prihranek energije.

Infra grelec omogoča pripravo jedi na žaru. Pri uporabi infra grelca je potrebno pečico vsaj delno predgreti. Takšen način je primeren za pripravo manjših kosov mesa.

Energijsko varčne pečice imajo programiran čas peke tako, da se pečica izključi malo pred koncem pečenja in se s tem izkoristi preostala toplota. To omogoča avtomatika preko stikalne ure ali termičnih tipal za živila.


Samočistilna ali klasična pečica?


V primerjavi s klasičnimi pečicami (plinskimi ali električnimi), so samočistilne pečice energetsko učinkovitejše, saj so bolje izolirane. V kolikor boste samočistilno funkcijo uporabili preveč pogosto oz. več kot enkrat na mesec, boste na koncu porabili več energije, kot ste jo prihranili (zaradi boljše izoliranosti).

Upoštevajte naslednjih 10 nasvetov in poskrbite, da bo delovanje vaše pečice čim bolj učinkovito:

  • Kupujte pečice z dobro izoliranimi stenami in večplastnimi stekli na vratih, saj bo raba energije manjša.
  • Velikost  pečice naj ustrezna potrebam vašega gospodinjstva. Manjša pečica porabi manj energije.
  • Pečice niso ekonomične za majhne količine hrane in za pogrevanje hrane. Namesto pečice uporabite kuhalno ploščo ali mikrovalovno pečico.
  • Izklopite pečico ali nastavite alarm, preden boste končali peči ter pustite, da toplota počasi dokonča svoje delo.
  • Za skrajšanje časa pečenja, vzemite živila pred pečenjem iz hladilnika ali skrinje, da se odtalijo oziroma odtaljevanje zamrznjenih jedi izvedite z mikrovalovno pečico.
  • Hrana se peče bolj učinkovito v pečicah, kjer lahko zrak prosto kroži. Zato ne polagajte folij na rešetko. Če je mogoče, razporedite posode (hrano) na zgornjo in spodnjo rešetko, ker se bo tako izboljšalo kroženje zraka.
  • Pri pečenju v pečici lahko istočasno pripravite več jedi.
  • Če imamo v pečici na razpolago ventilator, ga čim pogosteje uporabljajte.
  • Vrat pečice ne odpiramo po nepotrebnem, saj s tem znižujemo temperaturo v pečici in povečujemo rabo energije.
  • Pri starejših pečicah je potrebno redno preverjati, če je tesnilo na vratih pravilno nameščeno in če  ustrezno opravlja svojo funkcijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.