Energetska prenova stavb ali novogradnja?

Investicije v energetsko sanacijo stavb predstavljajo enega ključnih ukrepov za izhod iz gospodarske krize. Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je danes v Ljubljani nagovoril udeležence Strateškega foruma pod naslovom: Energetska prenova stavb ali novogradnja?

Minister je v svojem nagovoru poudaril, da mora nadaljnji razvoj energetske politike v Sloveniji izpolnjevati tri temeljne pogoje, in sicer: okoljsko trajnost ter zanesljivo in konkurenčno oskrbo z energijo. Edini sprejemljivi dolgoročni cilj za Slovenijo je brezogljična energetika. Naš cilj mora biti zmanjšanje uvozne odvisnosti na najmanjšo sprejemljivo raven.

Izpostavil je še en cilj, ki ga moramo uresničevati na področju energetske politike in to je: zagotavljanje učinkovite rabe energije oziroma varčevanje z energijo. V Sloveniji je 80 %, tako zasebnih, kot javnih stavb energetsko zelo potratnih. S celovito, predvsem energetsko prenovo stavb se bo raba energije v stavbah zmanjšala skoraj za 10 %. Celovita, energetska prenova stavb je tudi strateški projekt Vlade RS.

Investicije v energetsko sanacijo stavb predstavljajo tudi enega ključnih ukrepov za izhod iz gospodarske krize. Izvajanje celovite, energetske prenove stavb bo pripomoglo k zagonu gradbeništva, povečana bo kreditna aktivnost poslovnih bank, model financiranja bo za energetsko sanacijo omogočal tudi koriščenje sredstev EU.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.