Cokel: zakaj ga potrebujemo in kako ga izdelati?

Cokel je veliko bolj pomemben del zunanjega ovoja stavbe, kot bi si morda mislili. Poleg estetske funkcije opravlja pomembno nalogo, saj preprečuje, da bi voda vdirala v hišo.

Kaj je cokel?

Cokel je običajno 30-50 cm širok pas fasade tik ob vznožju hiše, ki je obarvan v drugo barvo, lahko je ‘oblečen’ v kamen, keramiko. Je zelo pomemben element, saj onemogoče, da bi se vlaga iz tal širila po steni navzgor in počasi uničevala hišo, hkrati pa predstavlja toplotno izolacijo.

Izdelava cokla

Pri izdelavi cokla je zato treba biti natančen. Zagotoviti je treba dobro toplotno- in hidroizolacijo ter preprečiti nastajanje morebitnih toplotnih mostov. Do toplotnega mostu pride, če je cokel slabo izoliran ali neizoliran.. Ob neprimerni (preslabi) izolaciji, ki povzroči, da se vpija vlaga, voda iz tal, bi pozimi na notranji spodnji strani objekta nastajal kondenz in vlaga bi počasi začela uničevati stene, pode, tvorila bi se plesen. Stene bi bile hladne. Ob močnem deževju slabo izdelan cokel ne bi nudil zaščite pred vdorom meteorne vode in škodi na objektu bi se težko izognili.

Pomembno mehansko zaščito pred vlago predstavlja hidroizolacija. Namesti se v predel cokla, segala pa naj bi vsaj 30 cm nad nivo terena. Pri izdelavi cokla se uporabljajo materiali, ki ne vpijajo vlage. Najprimernejši je stirodur, ki nase ne veže vlage, pogosto pa se uporabi tudi stiropor ali kamena oziroma steklena volna.

Pritrjevanje izolacijskih plošč na hidroizolacijo in pritrjevanje hidroizolacije na zid, je zahteven postopek in običajno se za to uporablja poliuretanska pena. Lepljenje z malto je neučinkovito zaradi slabega oprojema hidroizolacije. Mehansko pritrjevanje ni primerno, saj bi s tem poškodovali hidroizolacijo. Niti ni primerno pregrevati hidroizolacijo in lepiti toplotno izolacijskih plošč z razmehčanim bitumnom. Hidroizolacija se ob nepazljivosti lahko pretali in ni več uporabna, uporaba ognja v bližini nezaščitene toplotne izolacije pa ni dovoljena.

Cokel je v primerjavi s fasado navadno zamaknjen navznoter; izolacijski sloj je v primerjavi s fasadnim nekoliko tanjši. Pri izdelavi upoštevajte, da cokel nikakor ne sme imeti debelejše izolacije kot preostala fasada.

Izgled cokla

Poleg tega, da ima pomembno funkcionalno vlogo, je cokel pomemben estetski element in močno vpliva na zunanji izgled stavbe.

Kakšen zaključni sloj izbrati, je načeloma odvisno od vaših želja. Odeneta ga lahko v kamen, granit, pobarvate v drug odtenek, uporabite bolj grobi zaključni sloj …

Glede na to, da je cokel pas ob vznožju stavbe in deluje kot nekakšen podstavek hiše, je običajno obarvan v temnejši odtenek kot preostala fasada ali odet v materiale, ki delujejo težji, bolj robustni.

Ob močnem deževju lahko kapljice vode odbijajo umazanijo stal na fasado. Na temnejšem coklu bo manj poznati umazanijo kot na svetlem, pri izbiri materiala pa pazite, da material ni preveč vpojen, saj boste tak cokel s težavo očistili.

bel avto parkiran pred hišo
Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekAlergiki: ko zračenje postane nočna mora, je to edina rešitev
Naslednji članekPrednosti in slabosti termostatske armature
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.