Certificiran fasadni sistem in subvencije EKO sklada

Pisali smo že o učinkoviti rabi energije in smernicah EU. Opisali smo nekatere zahteve, ki jih evropska zakonodaja prinaša – med njimi je tudi uporaba certificiranih fasadnih sistemov.

Evropsko tehnično soglasje (ETA) lahko pridobi le fasada, ki izpolnjuje strogo predpisana merila za energetsko učinkovitost in pridobi potrditev priznanih evropskih inštitutov. Priznano podjetje, ki na slovenskih tleh zagotavlja najkakovostnejše fasade s priznanimi certifikati je JUB s svojo linijo JUBIZOL fasad, ki imajo tudi evropska tehnična soglasja.

 

Kot zatrjujejo JUB predstavniki: »S postopki pospešenega staranja in termičnimi šoki v mikroklimatskih komorah, smo za JUBIZOL sisteme potrdili bistveno večjo časovno obstojnost, daljšo življenjsko dobo tudi v najbolj zahtevnih eksploatacijskih pogojih, s tem pa smo postavili temelje za optimizacijo in minimiziranje vzdrževalnih posegov na toplotnoizolacijskih sistemih JUBIZOL.«  

 

Zakaj pa bi posegli po certificiranem fasadnem sistemu? Zato, ker daje cetrificiran sistem zagotovilo, da je namešečna kombinacija fasadnih elemntov testirana in zagotavljajo kakovost ter toplotno učinkovitost, kar pomeni, da boste porabili bistveno manj denarja za zimsko ogrevanje, poleti pa bo vaš dom tudi bolj hladen. Druga pomembna prednost je, da se lahko s cetrificiranimi sisitemi (ETA) potegujete za subvencije EKO sklada.

 

V Uradnem listu RS št. 3/13, z dne 11.01.2013, sta bila namreč objavljena razpisa za nepovratne finančne spodbude občanom, za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb 18SUB-OB13 in večstanovanjskih stavb 19SUB-OB13, ki jih podeljuje EKO sklad. Med ukrepi, ki se subvencionirajo, je tudi toplotna izolacija fasade.

 

Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli na podlagi originalnega predračuna fasadnega sistema, ki mora ustrezati pogoju, da je vsebuje najmanj 15 cm izolacijskega materiala s toplotno prevodnostjo λ ≤ 0,045 W/mK ali ustrezno debelino drugega izolacijskega materiala (d), da bo razmerje λ/d ≤ 0,30 W/m2K. Navedeno razmerje λ/d ≤ 0,30 W/m2K mora biti izkazano tudi v primeru vgradnje naravnih izolacijskih materialov, in sicer ne glede na vrednost toplotne prevodnosti (λ). Za sisteme kontaktno-izolacijskih fasad so dovoljeni le fasadni sistemi, ki imajo evropsko tehnično soglasje ETAG 004.

 

Razpisana sta bila dva razpisa: javni poziv 18SUB-OB13 in javni poziv 19SUB-OB13.

 

Javni poziv 18SUB-OB13 je namenjen toplotni izolaciji za fasado starejše eno ali dvostanovanjske stavbe. Višina nepovratne finančne spodbude znaša 25 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 12 € na m2 za največ 200 m2 toplotne izolacije fasade enostanovanjske stavbe in za največ 150 m2 toplotne izolacije fasade na posamezno stanovanje pri dvostanovanjski stavbi.

 

Javni poziv 19SUB-OB13 pa je namenjen toplotni izolaciji fasade večstnoavanjskega objekta. Višina nepovratne finančne spodbude znaša 25 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 12 € na m2 za največ 150 m2 na stanovanje v večstanovanjski stavbi.

 

Nepovratno finančno spodbudo za izvedbo toplotne izolacije fasade lahko pridobite tudi ob uporabi fasadnih sistemov JUBIZOL (EPS, MW ali XPS).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.