Barve fasade ne morete vedno izbrati po lastni izbiri

nova hiša z barvno kombinacijo sivo oranžne fasade

Pri gradnji ali obnovi objektov je ena od ključnih izbir, ki vašemu objektu doda piko na i in ga smiselno umesti v okolje, tudi barva fasade. Ta izbira nikakor ni lahka, saj je na voljo veliko odtenkov, hkrati pa se morajo lastniki objekta, ki jih je ponavadi več (vsaj dva), pri tem tudi uskladiti, kar lahko predstavlja izziv. Zato smo za vas pripravili seznam najpomembnejših nasvetov pri izbiri barve fasade in osvetlili, na katere vidike ne smete pozabiti.

Kako izbrati barvo

Pri izbiri fasadne barve morate biti pozorni na več različnih dejavnikov.

Glavna barva naj bo vodilna tudi pri izbiri barvne kombinacije

Četudi želite na fasadi barvno kombinirati različnih barv ali odtenkov, si na začetku vedno izberite glavno oziroma vodilno barvo (npr. bela) in ne začnite izbire kot kombinacije (npr. belo-roza). Na tak način si pustite odprte poti za različne kombinacije in sproti izberete odtenke, ki pašejo skupaj.

Izbirajte blage odtenke

Objekti, kot so hiše, poslovni prostori in podobno, so veliki in zato izbrane odtenke, ki jih izbiramo po fotografijah v katalogih, težko realno ocenimo. Enaka barva oziroma odtenek bo na fasadi hiše izpadel bistveno močnejši in svetlejši, kot na majhni površini v katalogu. Če vam je določen odtenek všeč, na koncu izberite čimbolj blago varianto.

Močne odtenke uporabljajte na majhnih površinah

Če so vam všeč močnejši odtenki, jih uporabite na manjših površinah. Tako boste razbili prevelike enolične površine objektov, ali pa izpostavili določene dele objekta. Prav tako bodite pozorni na funkcionalnost objektov, kar je še posebej pomembno pri poslovnih prostorih. Če barve ne ustrezajo funkciji stavbe je videz le-te lahko neprimeren.

Barvo fasade uskladite z ostalimi elementi

Morda se kaj takega zdi samoumevno, vendar mnogo hiš ni barvno usklajenih. Nekateri lastniki o tem preprosto ne razmišljajo, drugi tega niti ne vidijo. Barva fasade mora biti usklajena z okolico, v kateri objekt stoji (v naravo močne, žive in kričeče barve praviloma ne sodijo) – izberite barve, ki se naravno pojavljajo v vaši okolici. Nikakor pa ne smete pozabiti niti na barvo strehe, sploh če je ne nameravate v kratkem menjati, niti na barvo žlebov, vrat, ograje, pomožnih objektov in podobno, ki morajo biti usklajeni z barvo fasade.

Barve lahko zbledijo

Barvo fasade je priporočljivo obnoviti vsakih 10 do 15 let, to pa je še toliko bolj pomembno pri bolj intenzivnih barvah, katerih pigmenti so tudi slabše UV obstojni. Tudi o tem razmislite in se pogovorite z vašim proizvajalcem oziroma ponudnikom storitve.

vrstne hiše živih barv
Ponekod so žive barv fasad zaželene, vendar ne povsod. Pri izbiri barve, je potrebno biti pazljiv.

Upoštevati je potrebno tudi prostorska določila

Oblikovanje objektov lahko v različnih občinah določajo prostorski akti posamezne občine, v katerih so lahko (ni pa nujno) zapisane tudi barve, ki jih lahko uporabite za fasado. Občine imajo prostorsko dokumentacijo (občinski prostorski načrt), v kateri so, poleg natančnih meril za posege v prostor, med drugim glede velikosti in oblike objektov, materialov, barv strehe ter drugih oblikovnih elementov, s katerimi se ohranja identiteta prostora, opredeljene tudi fasade objektov (materiali, dovoljeni odtenki, intenzivnost pigmenta …). V nekaterih primerih se lahko celo v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, če je tako navedeno v prostorskem aktu, preveri tudi barva fasade. Če so takšni predpisi določeni, jih moramo upoštevati, saj so jih pripravili za to usposobljeni strokovnjaki s področja urbanizma, arhitekture, krajinske arhitekture in podobno. V nekaterih občinah so na voljo tudi brezplačne arhitekturne posvetovalnice, najbolje pa je, da zahteve, ki jih morate upoštevati, preverite kar sami v svoji občini.

Pomagajte si s spletnimi orodji ali se posvetujte s strokovnjaki

Pri izbire barve tako notranjih kot zunanjih prostorov si lahko pomagate tudi z različnimi spletnimi orodji, kot je denimo Dulux. Vendar ta, še posebej brezplačna orodja, ponujajo precej omejeni možnosti prikazovanja. Še bolje zato je, če se pri izbiri posvetujete s strokovnjaki.

VIRizdelavafasade.si; deloindom.si
Prejšnji članekTesla v februarju z Bitcoinom zaslužila več kot s prodajo avtomobilov v letu 2020
Naslednji članekSmrdljivi kupi blata iz čistilnih naprav v Sneberjah razburjajo prebivalce
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.