Vodič po nakupu televizorjev (del 2): velikost in ločljivost zaslona

Back view of a young man watching a big TV panel
Foto: scyther5 iz iStock

Velikost zaslona

Ne glede na to, ali iščete osnovni ali visoko zmogljiv televizor, bo verjetno največji dejavnik pri vaši odločitvi velikost zaslona. Razmislite, koliko ljudi v vaši družini običajno gleda hkrati in kam boste postavili svoj novi komplet. Nato izberite največjo velikost zaslona, ​​ki se bo udobno prilegala temu prostoru – in vašemu proračunu. Glede na ceno, zmogljivost in tipično dnevno sobo je danes najbolj priljubljena med 55 in 65 palci.

Velikost zaslona je odvisna tudi od tega, kako blizu televizorja sedite. Če lahko vidite posamezne pike zaslona, ​​ste preblizu. Dobro pravilo je, da morate sedeti na razdalji od televizorja, ki je trikrat večja od višine zaslona za HD in samo 1,5-kratna višina zaslona za 4K Ultra HD. Z drugimi besedami, lahko sedite dvakrat bližje televizorju 4K UHD.

Razmisliti pa morate tudi o tem, kam bo televizor postavljen v vašem domu. Medtem ko je zgornji nasvet namenjen dnevnim sobam in domačim kinom, razmislite o tem, katera velikost je primerna za ostale dele hiše, kot sta spalnica ali kuhinja, kjer je manjši televizor morda nujen.

Ločljivost zaslona: 8K, 4K ali HD?

Noben vodnik za nakup televizorjev ne bi bil popoln brez razprave o ločljivosti. Dolga leta je bil standard ločljivost 1920 x 1080, imenovan tudi full HD. Vendar se proizvajalci televizorjev hitro preusmerjajo na sprejemnike Ultra HD (imenovane tudi 4K). Ti modeli 4K imajo štirikrat več slikovnih pik kot trenutni zasloni HDTV. Govorimo o 2.160 vodoravnih črtah ali 3840 x 2160 slikovnih pik.

Največja prednost televizorjev 4K je, da imajo majhni predmeti na zaslonu več podrobnosti, vključno z ostrejšim besedilom. Na splošno so slike videti bogatejše in bolj realistične kot na HDTV-ju, vendar so prednosti lahko subtilne (sploh za tiste, ki imamo slabši vid). Ostrejša slika ima tudi dodatno prednost, saj omogoča udobno gledanje zaslona s krajše razdalje, zaradi česar so večji televizorji bolj udobni za gledanje v domu običajne velikosti.

Ultra HD video je videti odlično, vsebine, v kateri lahko uživate, pa je vedno več. Več storitev pretakanja, kot so Netflix, Amazon Video in celo YouTube, je začelo ponujati vsebino 4K, zaradi česar so pametni televizorji in naprave za pretakanje vaša najboljša izbira za enostavno iskanje filmov in oddaj 4K. Tudi diski Ultra HD Blu-ray postajajo vse pogostejši in večina večjih izdaj bo v teh dneh izšla v 4K.

Klasični TV program še ni v celoti sprejel 4K, vendar omrežja v tujini že začela ponujati filme 4K. Čeprav lahko kompleti Ultra HD nadgradijo obstoječo vsebino HD (s pomočjo raznih trikov), so lahko rezultati mešani in niso videti tako ostro kot izvirni format 4K.

Zdaj je na trgu končno že nekaj cenovno ugodnih 8K televizorjev. Ti zasloni štirikratno povečajo ločljivost, ki jo vidimo na kompletih 4K, in ponujajo velikanski preskok v kakovosti slike. Vendar vsebin, ki bi v celoti izkoristile to višjo ločljivost, skoraj ni. Zato za zdaj priporočamo resolucijo 4K.

Plačajte pravo ceno: ugodne ponudbe so na voljo

Medtem ko boste s plačilom polne cene vedno dobili najnovejše funkcije in najboljše zmogljivosti, veliko kupcev odlaša, ker menijo, da so trenutni televizorji predragi. Resničnost je taka, da televizorji niso le vedno boljši, ampak še nikoli niso bili tako dostopni. Medtem ko lahko vrhunski modeli zlahka dosežejo ceno do 2000 evrov, je na voljo veliko odličnih televizorjev – skupaj z vso ločljivostjo 4K, podporo za HDR in pametnimi funkcijami, ki jih priporočamo – za veliko manj. Še bolje, skoraj vedno se obeta odlična razprodaja in če ste pripravljeni nekoliko popustiti, lahko pri nakupu naslednjega televizorja prihranite na tisoče evrov.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Glavni urednik

Prejšnji članekKupujete na znižanjih? Tako morajo biti izdelki odslej označeni
Naslednji članekZnano je, katere naprave lahko zaradi varčevanja z elektriko izklopite, a tale vam zagotovo ni padla na pamet
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.