Razmislite o zbiralniku deževnice: Za vse to jo lahko uporabite

zbiralnik deževnice
Foto: KangeStudio iz iStock

V hladnih zimskih dneh smo večinoma osredotočeni na ogrevanje, a zdaj je pravi čas, da razmislimo tudi, kako v vročih dneh, ki še prihajajo, prihraniti pri vodi, še posebej, če imamo vrt.

V poletnih mesecih se poraba vode zaradi vrta precej poveča, saj je treba vrt redno zalivati, po drugi strani pa tudi perilo peremo pogosteje, stroški za vodo pa se povečujejo. Z zbiranjem deževnice lahko porabo vode iz vodovoda močno zmanjšamo.

Za kaj lahko uporabljamo deževnico?

Deževnica najboljša za:

  • zalivanje vrtov,
  • pranje avtomobila,
  • pranje perila (ker je deževnica mehka voda, tudi uporaba mehčalca ni več poptrebna)
  • splakovanje stranišča,
  • tudi kot pitna voda – v tem primeru morajo biti nameščeni vsi ustrezni filtri-

Vgradnja zbiralnika deževnice

Za zbiralnike deževnice se odloča vse več novograditeljev, ki deževnico napeljejo iz zbiralnika tudi za notranjo rabo in je ne uporabljajo le za zalivanje vrtov in pranje avtomobila. Mogoča pa je tudi naknadna vgradnja.

Pri večini novogradenj se odločijo tudi za napeljavo deževnice iz zbiralnika v hišo za notranjo rabo. Za nakup se odloča tudi čedalje več lastnikov že obstoječih hiš.

Podzemni in nadzemni zbiralniki deževnice

Zbiralnik se lahko vgradi pod zemljo, s čimer se tudi zagotavlja, da je voda na konstantni zemeljski temperaturi. V temu se tudi alge ne morejo nabirati. Da se ne nabira mulj v kotih, so zbiralniki običajno v zaobljeni obliki, da ni vgalov. Glede na predvideno porabo so zbiralniki na voljo v različnih velikostih. Največji nudijo celo preko 50.000 l prostornine, na voljo pa so betonski ali plastični.

Za uporabo deževnice na vrtu lahko namestite večji nadzemni rezervoar za deževnico. Na voljo s klasični kanistri in kadi, pa tudi dekorativni v obliki velikih zidanih sten s pipo, dekorativnih sodov ipd.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNe puščajte centov na blagajni: zbirajte jih, na koncu meseca boste presenečeni
Naslednji članekHranilnik energije omogoča porabo energije po nižji tarifi ves dan
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.