Hranilnik energije omogoča porabo energije po nižji tarifi ves dan

Austin , Texas , USA - January 26th 2020: Tesla Powerwall Home battery storage connecting home energy storage with solar panels and powering the grid with a self sustaining future
Foto: RoschetzkyIstockPhoto iz iStock

Zdi se, da ves svet išče rešitve za prehod na čisto energijo. Velik izziv predstavlja primerna posodobitev celotnega električnega omrežja, da bo pripravljeno na prihajajoče povečanje polnjenja električnih vozil. Določena podjetja pri tem iščejo nove niše, kako se približati uporabnikom in ponuditi storitve, ki so zanje primernejše. Pri Tesli nasproti prihajajo s hranilniki energije Powerwall Tesla, ki prinašajo številne prednosti, v Teksasu pa so zdaj uporabnikom ponudili še dodatno možnost, ki jo utegnejo kmalu nuditi tudi na širšem območju.

Najprej o Powerwall Tesla

Powerwall Tesla je hranilnik električne energije, ki predstavlja odlično rešitev posebej v primeru nestabilnega električnega omrežja, predvsem ko ima uporabnik priključene  naprave, ki zahtevajo električno energijo brez prekinitev. Najoptimalnejša je kombinacija hranilnika s sončno elektrarno, primerna pa je tudi pri pri koriščenju elektrike iz klasičnega omrežja. Hranilnik električne energije lahko integriramo tako na novo sončno elektrarno, pa tudi na že obstoječo.

Zakaj sončna elektrarna in hranilnik električne energije?

Klasične sončne elektrarne za lastno samooskrbo večino energije porabljajo sproti za napajanje električnih potrošnikov v objektu, morebitne viške elektrike pa oddajajo v omrežje. Hranilniki elektrike gospodinjstvom omogočajo, da vso pridelano elektriko shranjujejo.

Z združitvijo sončne elektrarne in hranilnika električne energije je mogoča uporaba čez dan pridelane elektrike tudi v nočnih urah, ali v dneh, ko je sončnih žarkov manj.

Hranilniki energije prinašajo med drugim tudi prihranke, sej je mogoče regulirati tako polnjenje kot porabo. Powerwall recimo lahko tudi napajamo iz omrežja v času nizke tarife, cenejšo elektriko pa nato porabljamo v času višje tarife. Poleg tega tudi strahu, da energije v primeru izpada ne bi imeli, s hranilniki energije ni več. Viški elektrike, ki bi se sicer izgubili, se namreč shranjujejo in vam zagotavljajo električno samooskrbo v primeru izpada energije.

Upravljanje preko mobilne aplikacije

Powerwall Tesla je primeren in učinkovit pripomoček za vse, ki živijo na območjih z izpadi električne energije (na območjih z nestabilnim električnim omrežjem), potrebujejo pa rezervno napajanje, da omogočijo energijo brez izpada za manjše proizvodne dejavnosti, kmetijstvo, polnjenje električnih vozil ipd. Delovanje se lahko upravlja in nadzira s pomočjo Tesline mobilne aplikacije. Samodejno napajanje je odlična rešitev za uporabnike, ki želijo ponoči objekt oskrbovati z energijo pridobljeno iz sončne elektrarne, časovno varčen nadzor porabe pa uporabnikom omogoča natančno izbiranje časa, kdaj polniti in kdaj shranjene viške porabiti.

Pri Tesli so se odločili, da stopijo korak dlje, in omogočijo, da bodo stranke vračale električno energijo nazaj v omrežje. Tesla, ki v lasti nima komunalnega omrežja, je z lansiranjem Tesla Electric postala trgovec z električno energijo prek lastnikov Powerwalla. Začeli so v Teksasu, kamor je podjetje preselilo svoj sedež. Hkrati je to tudi mesto, kjer se je zanesljivost omrežja v zadnjih nekaj letih močno poslabšala zaradi vremenskih razmer, ki jih povzročajo podnebne spremembe in jih država ni pripravljena obvladati.

Trenutno je program Tesla Electric na voljo samo izbranim strankam v Teksasu, vendar podjetje dokaj hitro uvaja infrastrukturo za polnjenje in eksperimentira z novimi izdelki. Če bo ta program uspešen pri ustvarjanju dobička Tesle, je pričakovati, da se bo omrežje hitro širilo. Hkrati bodo imeli s tem potrošniki možnost ustvarjanja zaloge lastne energije in zaslužka s prodajo električne energije komunalnim podjetjem.

Pri Tesli ne skrivajo ambicij, da želijo postati “globalno distribucijsko podjetje za čisto električno energijo”. Teksas, katerega komunalno omrežje je zdaj znano nestabilno in nima posodobitev, potrebnih za ravnanje s hudimi nevihtami, ki so jih povzročile podnebne spremembe, je bil tako odličen kraj za testiranje tega programa pred širšo uvedbo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRazmislite o zbiralniku deževnice: Za vse to jo lahko uporabite
Naslednji članekTalne rešetke Ecoraster bodo vaš dom spremenile v urejeno oazo!

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.