Kako zgraditi ribnik

Da bo naše dvorišče videti še lepše, mu lahko dodamo ribnik. Ribe, lokvanji, lepa okolica, kamnita potka in seveda voda. Čeprav je odvisno od velikosti ribnika, je sama gradnja kar velik poseg v naš vrt oziroma dvorišče. Gradnjo lahko prepustimo strokovnjakom ali se je lotimo kar sami. Za tiste, ki bi se gradnje ribnika lotili sami, imamo nekaj nasvetov za lažjo gradnjo.

Izbira pravega mesta in velikosti ribnika

Najpomembnejša je izbira prostora na našem vrtu, saj moramo paziti na kar nekaj stvari. Izbrati moramo prostor, ki je del dneva na soncu in del v senci. Tu gre predvsem zato, ker predolga izpostavljenost sončnim žarkom sesuje mikro floro našega ribnika. Prav tako ne sme biti preblizu dreves, saj imamo tako težave s predolgimi koreninami, ki lahko ogrozijo naš ribnik. Obenem pa bo ogromno dela s pobiranjem odpadlih listov.

Ko se odločamo o velikosti ribnika, se odločamo tudi o ceni. Večji kot bo ribnik, višja bo cena. Minimalna globina ribnika naj bo 80 centimetrov. Tako pozimi nizke temperature ne bodo predstavljale težave za ribe, poleti pa se ne bo pregreval in s tem ne bomo imeli težave s preveliko količino alg.

Kopanje luknje

Luknjo skopljemo tako, da naredimo več nivojev. Ti bodo predstavljali različne namene za naš ribnik.

  • Prvi nivo – 15–20 cm globine – tu bodo svoje mesto našle močvirske rastline. Med njimi bomo lahko opazovali mlade ribe, žabe in druge živalce. Za manjše ribnike je najmanjša priporočena širina 25 centimetrov, a še boljše je izračunati 30 % površine ribnika. To naj bo širina prvega nivoja.
  • Drugi nivo – do 50 cm globine – tu zasajamo vodne rastline, ki uspevajo v globlji vodi. Prav tako se bodo po večini tu zadrževale tudi vse ribe. Drugi nivo naj bo širok vsaj 30 centimetrov.
  • Tretji nivo – vsaj do 80 cm globine – ni pomembna samo globina, temveč tudi površina najglobljega dela ribnika. Ta bi morala znašati vsaj dva kvadratna metra in med zimo predstavlja najpomembnejše zatočišče ribam.

Popravki izkopa

Ko smo zadovoljili svoje potrebe po velikosti in obliki ribnika, sledijo manjši popravki. Tako bomo zagotovili brezhibnost in veliko lažje merjenje, ko bomo to potrebovali. Uravnamo in popravimo nivoje ter robove ribnika. Nato pa sledi merjenje.

Izkop luknje za ribnik

Merjenje ribnika

Koliko folije bomo potrebovali pri naslednjem koraku, je najlažje izmeriti z vrvico. Razpotegnemo jo po dnu ribnika po dolžini in širini. K dolžini vrvice pa nato prištejemo še en meter. Če smo z vrvico dobili mere 6 x 7 metrov, potrebujemo folijo z merami 7 x 8 metrov.

Izbira folije

Prednost folij je v preprostem polaganju, nizkem strošku in lahki odstranitvi. Na tržišču se največkrat najdejo folije iz dveh materialov, PVC in EPDM.

  • PVC – primerne za manjše in srednje velike ribnike. Imajo krajšo vzdržljivostno dobo in so manj odporne proti vremenskim vplivom. Priporočena je uporaba 0,5 mm folije (plitkejši ribniki) in 1 mm folije (globlji ribniki). Spajamo jih z lepili ali toplotnim varjenjem.
  • EPDM – folije, izdelane iz sintetične gume, ki so bolj odporne in vzdržljive od PVC folij. Prav tako so bolj raztegljive, spajamo pa jih s posebnim lepilnim trakom.

Postavitev folije

Ribnik oziroma izkopano luknjo je treba pred položitvijo folije, temeljito pregledati. Pazljivi moramo biti predvsem na kamne, korenine in druge ostre predmete, ki bi lahko folijo pretrgali. Po pregledu na dno ribnika in vse nivoje nasujemo tanko plast mivke, s katero še bolj izravnamo ribnik. Nato sledi položitev filca, ki bo še dodatno zaščitil samo folijo. Folijo razvijemo kar ob ribniku in jo prenesemo nadenj. Ko je položena, stopimo na dno ribnika in jo fiksiramo, lahko tudi s pomočjo peska in manjših kamnov.

Primer postavljanja folije na dno ribnika
Primer postavljanja folije na dno ribnika.

Polovica vode

Folija je uspešno in pravilno nameščena, a le na spodnji polovici. Dolijemo vodo do višine 30 %, nato pa položimo folijo še v zgornjem delu. Na vrhu ribnika uredimo tako imenovano kapilarno zaporo, ki jo fiksiramo z večjimi kamni in prekrijemo z zemljo.

Oprema

Po dokončani položitvi folije pa namestimo na dno ribnika črpalko, ki je povezana s filtrom, ki smo si ga izbrali za ribnik. Pomembno je, da ga pustimo ugasnjenega. Ribniku lahko dodamo tudi fontane in druge zadeve za katere smo se odločili.

Napolnimo do konca

Ribnik lahko napolnimo z vodo iz hišnega vodovoda ali z zbrano deževnico, ki ji moramo dodati določene minerale.

Rastline in vključitev filtra

En dan ali dva po zapolnitvi ribnika bo prišel čas za sajenje rastlin. Za sajenje uporabljamo pesek in posebno zemljo za ribnike. Obenem pa dodamo v filter še bakterije, ki pospešijo zagon filtracije.

Ribnik je sedaj zgrajen, ostane nam le še vsebina in okolica, ki jo lahko uredimo čisto po svoje. Tu načeloma ni napak.

Primer zgrajenega ribnika
Primer zgrajenega ribnika.
VIRThePondSquad.com
Prejšnji članekUhajanje metana iz morskega dna Antarktike
Naslednji članekŠtukature – zastarel kič ali prefinjen dodatek?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.