Slabe klimatske napovedi za leto 2020

Projekcije kažejo, da bo prihodnje leto verjetno eno najbolj vročih. Podatki kažejo, da bodo svetovne temperature višje v povprečju za več kot 1,1 C nad predindustrijskim povprečjem, po ocenah Britanskega meteorološkega urada. Napoved za leto 2020 temelji na opazovanju trendov v zadnjih letih, ki so bili vrsto let več kot 1 stopinjo nad predindustrijsko raven in glede na to, sse kaže “jasen prstni odtis” globalnega ogrevanja, ki ga povzroča človek.

Beleženje vremenskih stanj se je pričelo leta 1850. Trenutno najbolj vroče leto v zgodovini beleženja je leto 2016, ko je prišlo do učinka El Niño vendar so od tedaj naprej bila vsa leta blizu rekorda.

Obsežni požari v Severni AMeriki in Avstraliji so neposredna posledica dviga temperature
Obsežni požari v Severni AMeriki in Avstraliji so neposredna posledica dviga temperature

Če bo napoved pravilna, se bo prihodnje leto svet še bolj približal vrhuncu podnebnih spremeb. Znanstveniki opozarjajo, da bi segrevanje za več kot 1,5 C nad predindustrijsko raven nepopravljivo vplivalo na podnebje celotnega planeta.

Vendar pa meritve emisi toplogrednih plinov ne kažejo vzpodbudne slike: raziskave, objavljene med podnebnimi pogovori OZN v začetku tega meseca, so pokazale, da so letne emisije ogljika zdaj že za 4% večje kot leta 2015, ko je bil podpisan zgodovinski pariški sporazum o podnebnih spremembah in zmanjševanju emisij. Po motodi merjenja uporabljeni lani za napovedovanje temperatur, letošnja opažanja kažejo, da se je srednj svetovna temperatura povečala in napoved za leto 2020 kaže povečanje povprečne svetovne temperature med 0,99C in 1,23C, osrednja ocena pa je 1,11C. Vendar pa je povišanja temperature so po vsem svetu neenakomerna, arktično ogrevanje je naprimer veliko hitrejše od povprečja. Grenlandski led se že topi sedemkrat hitreje kot v devetdesetih letih, kažejo raziskave. Zato so nekatere spremembe eksponentne in brez drastičnih ukrepove ne bomo mogli zmanjšati škodljivih vplivov v prihodnjih 50 letih, kar bo nepredstavljivo vplivalo na naš način življenja.

Posledice so v naših rokah
Posledice so v naših rokah

 

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.