Okolju prijazne hiše iz avtomobilskih gum

Stare avtomobilske gume največkrat pristanejo na odpadu. Njihovo recikliranje je namreč preveč drago za podjetja. Obstaja pa kar nekaj uporabnih načinov, kako jih lahko ponovno uporabimo. Od gugalnic do vrtnih loncev, iznajdljivi posamezniki so našli veliko načinov ponovne uporabe gum. Med drugim jih uporabljajo tudi pri gradnji.

Proizvodnja gum porabi ogromno surovin in energije ter se stalno povišuje. Na cestah je vse več avtomobilov, kar posledično pomeni, da potrošimo tudi več gum. Te se skoraj nikoli ne razgradijo, saj so tako trpežne in namenjene dolgemu obstoju.

Odpadna avtomobilska guma

Čeprav so iz tega vidika izredno ekološko oporečne, obstaja več načinov njihove ponovne uporabe. Ena najbolj učinkovitih je gradnja. Gume so zaradi svoje trpežnosti idealen gradbeni material, poleg tega luknje v njih že prepuščajo prostor za izolacijski material.

Za povprečno hišo potrebujemo približno tisoč gum, ki jih nato napolnimo z blatom in zemljo. Ko gume uporabimo kot zidake in jih zložimo v stene, se s pomočjo blata zacementirajo. Pri tem se uporabijo tudi aluminijaste pločevinke, kar je še en primer ponovne uporabe.

Pri tej gradnji se lahko uporabijo tudi plastenke ali steklenice, ki zapolnijo prostor med gumami. Glede na to, da so hiše zgrajene iz gum, nimajo električne napeljave, zato je treba poskrbeti še za sončne panele. Gre za popolnoma ekološke in samooskrbne hiše, ki nimajo negativnega vpliva na okolje.

Prebivalci takih hiš tudi ne plačujejo stroškov. Sami poskrbijo za svojo proizvodnjo elektrike, gume pa predstavljajo temperaturno izolacijo. Ta projekt gradnje se je začel v ZDA, vendar se je že razširil po celem svetu. Privlačnost se skriva predvsem v okolju prijazni gradnji in zmanjšanju stroškov.

Prejšnji članekKamini na drva – srce sodobnega doma
Naslednji članekSlabe klimatske napovedi za leto 2020

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.