Ognjemeti: lepi za oči, nevarni za okolje

Novo leto obeležujemo s čudovitim spektaklom na nebu. Kdo pa ne uživa ob pogledu na ognjemet? Barve in vzorci, ki se rišejo po nebu, so čudoviti. Ob polnoči tako nazdravimo s kozarcem penine in uživamo ob pogledu na bližnje ognjemete.

Naslednji dan pa resničnost pride na dan. Za tiste, ki so prejšnjo noč praznovali z lastnimi raketami, jutro obeležuje pobiranje odpadkov. In hitro ugotovimo, da jih je kar precej. Ker pa jih še vedno dokaj hitro poberemo in odvržemo v smeti, se s tem naše misli na onesnaževanje končajo.

Dekle drži kresničko
Kresničke so najbolj primerne za praznovanje.

Dejstvo je, da so ognjemeti sicer zelo lepi za oči, vendar onesnažujejo naše okolje. Največji vpliv imajo seveda na zrak, ki ga dihamo. V nekaterih večjih mestih, kjer so ognjemeti pravcati spektakli, je onesnaženost naslednji dan tako velika, da jo lahko primerjamo z onesnaženjem industrijskih con.

Problematični pa so tudi ostanki raket. Če jih ne naslednje jutro ne poberemo, lahko nevarni delci z dežjem preidejo v zemljo in celo podtalnico. Nevarna pa je seveda že sama proizvodnja teh izdelkov, saj se pri tem uporabljajo kemikalije.

Ognjemet
Pri ognjemetih so prisotne kemikalije, ki onesnažujejo okolje.

Pirotehnika ima seveda tudi negativen vpliv na živali. Glasni učinki so zelo naporni za naše hišne ljubljenčke, ki se pogosto skrijejo nekam na varno. Najbolje je, da jih za čas ognjemeta zapremo v prostor brez oken, kjer se zunanji hrup ne sliši.

Najboljša možnost je tako, da se domačim ognjemetom kar izognemo. Uporabimo lahko kresničke, ki so primerne tudi za mlajše, v ognjemetu pa uživamo v bližnjem mestu. Vsa večja mesta v Sloveniji običajno pripravijo kar precejšen spektakel, tako da lahko sami prihranimo pri dragi pirotehniki.

 

Prejšnji članekSlabe klimatske napovedi za leto 2020
Naslednji članekUsedline in druge nečistoče v vodovodnih ceveh – kako sanirati brez gradbenih posegov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.