Pasivni rastlinjak, ki ga ni potrebno ogrevati

Rastlinjaki v ekstremnih razmerah potrebujejo ogrevanje, nato pa zadržujejo toploto, ko se sonce močno upre vanje, pa se hitro lahko pregrejejo. Inovativna rešitev čaka na sredstva za zagon proizvodnje na množični platformi Kickstarter, gre pa za rastlinjak, ki ne potrebuje nobenega vira toplote, prav tako pa se ne more pregreti.

pasivni rastlinjakRastlinjak, katerega idejni vodja je Paul Wheaton, bo akumuliral toploto preko poletja in jo nato izkoriščal za ogrevanje preko zime. Vso odvečno energijo bo pasivno hranil. Za samo delovanje ne bo treba namenjati niti kančka pozornosti, saj bo deloval popolnoma avtonomno.

Rastlinjak je deloma vkopan v zemljo in prav tako prekrit z zemljo, kar omogoča ohranjanje konstantne temperature, tudi ko zunanje padejo krepko pod ničlo. Vrtnarjenje je preprosto, saj se po principu obdelovanja visokih gred ni treba sklanjati.

pasivni rastlinjak

Projekt je požel veliko pozitivnih odzivov javnosti. V samo 3 urah so zbrali toliko sredstev, kolikor so jih želeli, 14.390 dolarjev, do trenutka pisanja članka pa je 2.140 podpornikov namenilo že skoraj 98 tisočakov.

pasivni rastlinjak

truly passive greenhouse kickstarter

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek5 hitrih nasvetov za zunanjo kuhinjo
Naslednji članekSmart TV Stick: medijski predvajalnik, ki spremeni naš TV v pametni TV

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.