Smart TV Stick: medijski predvajalnik, ki spremeni naš TV v pametni TV

Večina novejših televizorjev spada v skupino pametnih televizij oziroma Smart TV. Te ponujajo povezavo in upravljanje prek telefona in tablice, zrcaljenje slike na druge naprave, uporabljanje različnih aplikacij, ogled internetne televizije, brskanje po internetu in še marsikaj. V zadnjem času pa so v velikem vzponu medijski predvajalniki (Smart TV Stick), ki navadni televiziji omogočijo, da postane pametna.

Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu

  • Prostor mora imeti dostop do interneta (nekateri modeli imajo žični, drugi brezžični WiFi priklop).
  • Specifikacije televizije (nekateri ne podpirajo 4K in 8K).
  • Odločitev med sistemom iOS in Android.
  • Box, ki ima svoj operacijski sistem in je na njem možno prenašati aplikacije.
  • Box, ki prenaša vse preko telefona ali tablice.
  • Cena.
  • Naše želje in dejanske potrebe.

1. Nvidia Shield TV + Pro

Shield (možnost tudi Shield Pro) je prednaložen z Googlovim Android TV sistemom in je pri samem vrhu ponudnikov. Nvidia ponuja možnost predvajanja 4K HDR vsebin, ki so jim dodali Dolby Vision za še boljšo sliko. Telefona ne potrebujete, prav tako pa je nanj že naložen Googlov asistent. Kar se tiče možnosti igranja igric je Nvidia na samem vrhu med konkurenco, omogoča pa tudi podporo za gaming kontroler.

Procesor – NVIDIA Tegra X1 in 2 GB RAM (Pro ima možnost izbire 3 GB)
Prostor – 8GB + možnost širjenja z microSD (Pro ima možnost 16 GB)
Operacijski sistem – Android 9.0 (Pie) + Android TV in Chromecast 4K
Asistent – Google Assistant in kompatibilnost z Alexa
Video – 4K HDR Ready, Dolby Vision HDR in HDR10
Zvok – Dolby Audio
USB – 3.0
Igre – NVIDIA GeForce Now in Google Play

Cena – 150 € do 250 €

2. Amazon Fire TV

Amazonov Fire lahko naročite v klasični, 4K ali pa Cube zmožnosti. Prva dva sta preprosta za uporabo, saj jih preprosto vključite v HDMI vhod in že lahko uživate. Zraven je tudi glasovni asistent Alexa za lažje upravljanje. Vseeno pa sta kljub nižji ceni Fire TV in Fire 4K na spodnjem delu seznama po ponudbi. Med drugim tako tudi ne omogočata dostopa do trgovine Google Play. Drugačna pa je »škatlica« Cube, ki ima Alexo že vgrajeno, a je tudi dražja in večja.

Procesor – Quad-core ARM (Cube ima Hexa-core)
Prostor– 8 GB (Cube ima 16 GB)
Video – 1080p (TV), 4K, Dolby Vision in HDR (4K TV in Cube)
Zvok – Dolby Audio (TV) in Dolby Atmos (4K TV in Cube)

Cena – 40 € do 130 € (Cube)

3. Google Chromecast

Drugačen je od drugih, saj je Chromecast ustvarjen samo za pretočno predvajanje vsebin preko telefona in tablice. Tako predstavlja most med televizijo in pametno napravo. Od prve izdaje leta 2013 je šel Chromecast skozi veliko izboljšanj. Tako lahko najnovejši predvaja tudi 4K vsebine, skupaj z HDR, HDR10 in Dolby Vision podporo. Potrebujete le WiFi povezavo.

Operacijski sistem – Chrome OS

Cena – 50 €

4. Apple TV 4K

Apple TV je narejen predvsem za navdušence nad Apple izdelki in seveda lastnike iPhonov. Najnovejši Applov TV je prav 4K, ki omogoča predvajanje take kvalitete (in Dolby Vision). Kot smo navajeni je njegova sopotnica tudi Siri, ki nam bo vse omogočala z glasovnimi ukazi. Edina težava pa je cena, ki je zelo visoka, na kar pa smo pri Applu že navajeni.

Operacijski sistem: tvOS 13.4.5
Procesor: A10x s 64-bit
Prostor: 32 GB

Cena – 170 €

5. Blow Android Box 4K

Nameščeno ima trgovino Google Play in omogoča predvajanje v 4K UltraHD kakovosti. Je še kaj, kar potrebujemo? Seveda in tudi to omogoča Blow. Notranji pomnilnik s 16 GB še ni dovolj, zato omogoča uporabo zunanjih pomnilnikov.

Operacijski sistem: Android 7.1.2 Nougat
Prostor: 16 GB
Procesor: Amlogic – štirijedrni CPU z 2,0 GHz in 2GB RAM

Cena: 40 €

6. Xiaomi Mi TV Box in Stick

Eden najboljših, ki so na voljo tudi pri nas. Podpiranje predvajanja 4K vsebin skupaj z Dolby Audio tehnologijo. Vgrajena pa sta že Google Assistant in Chromecast, ki skupaj z daljincem ustvarijo pravi občutek pametne televizije. Stick pa nam vse to omogoča z le malo slabšimi specifikacijami, a enkrat nižjo ceno.

Operacijski sistem: Android TV 8.1
Procesor: štirijedrni Cortex-A53
Prostor: 2 GB

Cena Box: 80 €
Cena Stick: 40 €

7. ViewSonic VC10

Adapter, ki nam omogoča brezžično pretočno predvajanje vsebin iz telefonov, tablic in računalnikov. Obenem pa nam možnost dodatne povezave omogoča tudi povezavo z drugimi televizorji, projektorji in monitorji. Imamo možnost ogleda v Full HD resoluciji, ki omogoča prijeten ogled priljubljenih filmov in drugih vsebin.

Cena: 100 €

Prejšnji članekPasivni rastlinjak, ki ga ni potrebno ogrevati
Naslednji članekIzbira prave jedilne mize za nas

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.