Poljaki ostreje nad plastične vrečke

S 1. januarjem 2019 so pri nas na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov v skladu z evropsko direktivo prepovedali brezplačne plastične nosilne vrečke ne glede na debelino njihove stene. Z ukrepom naj bi spodbudili trajno zmanjšanje potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk.

Politiko zaostrujejo zdaj na Poljskem. Tamkajšnja vlada je namreč odločila, da bodo morali  trgovci od septembra dalje za vse plastične vrečke, ki so debelejše od 15 mikrometrov, zaračunati nekakšno reciklažno dajatev. Ta naj bi znašala najmanj 0,25 zlota (okoli 5,7 centa). Doslej je so dajatev računali le za vrečke debeline med 15 in 50 mikrometrov. Ukrep so sprejeli, ker so trgovci zakonodajo izigravali tako, da so ponujali debelejše vrečke.

Nižji prilivi v proračun

Poljska je zaradi izigravanj beležila nižji priliv v državni proračun, kot bi ga sicer. Z ukrepom naj bi do konca leta državni proračun obogatili za dodatnih 14,6 milijona evrov. Prihodnje leto naj bi se priliv povečal na 324,9 milijona evrov.

V Sloveniji je bil pred sprejetjem ukrepov, ki so začeli veljati v začetku letošnjega leta, cilj, da bi do konca 2019 padla letna raven potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 90 takih vrečk na osebo. Do konca 2025 naj bi porabili manj kot 40 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na osebo. Na Poljskem trenutno porabijo 300 plastičnih vrečk na prebivalca letno. Upajo, da bodo število v prihodnjem letu prepolovili.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekArne Hodalič obnavlja svoj podstrešni foto studio
Naslednji članekOdziv nevladne organizacije Greenpeace na gradnjo novega jedrskega reaktorja

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.