Od septembra jih ne boste več mogli kupiti

Pozabite na možnost nakupa plastične nosilne vrečke na blagajni maloprodajnih mest. Številni slovenski trgovci so namreč pristopili k dogovoru v obliki kodeksa, s katerim bodo plastične nosilne vrečke od 1. septembra le še spomin iz preteklosti.

Leta 2017 je vlada sprejela novelo Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s čimer se je evropska direktiva glede zmanjšanja potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk prenesla v naš notranji pravni red. Direktiva določa, da mora Slovenija do 31. 12. 2019 zmanjšati letno raven potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 90 takih vrečk na osebo. Do 31. 12. 2025 pa je treba zmanjšati letno raven potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 40 takih vrečk na osebo.

Slovenija mora Minister za okolje in prostor (MOP) Simon Zajc in predsednica Trgovinske zbornice Slovenije mag. Mariča Lah sta zdaj podpisala dogovor o zmanjšanju prodaje plastičnih nosilnih vrečk na blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti. S tem Slovenija uresničuje ambiciozno okoljsko politiko, ki jo je zavzela v primerjavi z Evropskim parlamentom in Svetom EU, ko se je zavezala, da se v letu 2019 ukine prodaja lahkih nosilnih plastičnih vrečk.

Druge države ubrale svoje načine

Najbolj uspešne države so dosegle zmanjšanje potrošnje plastičnih nosilnih vrečk z naslednjimi ukrepi:

  • določitvijo nacionalnih ciljev za zmanjšanje potrošnje,
  • s prepovedjo brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk,
  • z določenimi ekonomskimi ukrepi (npr. okoljska dajatev) ter
  • z ozaveščanjem potrošnikov.

plastična vrečka in nakupovanjeTrgovci, ki bodo pristopili k temu dogovoru se prostovoljno zavezujejo, da na blagajnah svojih maloprodajnih mest od 1. 9. 2019 potrošnikom ne bodo prodajali lahkih plastičnih nosilnih vrečk, ki so izdelane iz originalnega granulata z debelino stene manj kot 50 mikronov. Prav tako ne bodo prodajali recikliranih plastičnih nosilnih vrečk, ki niso namenjene večkratni uporabi in niso izdelane iz recikliranih materialov – reciklatov, katerih masni delež v posamezni vrečki predstavlja najmanj 80 % vsebnosti reciklata ter niso označena s piktogramom, iz katerega je razvidno, da gre za najmanj 80 % vsebnost reciklata.

Kakšne so možnosti?

Namesto plastičnih nosilnih vrečk za enkratno uporabo, si omislite vrečke za večkratno uporabo. Dobra rešitev so tudi tekstilne vrečke in pletene košare. Sicer pa so v veliko trgovinah na voljo tudi kartonaste embalaže, v katere lahko zložite, kar ste nakupili, preprosto odnesete, nato pa kartonasto embalažo odvržete v ustrezen zabojnik.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRMinistrstvo za okolje in prostor
Prejšnji članekTlakovci Mantova
Naslednji članekVabljeni na dan oprtih vrat dveh visoko energetsko učinkovitih Marles hiš
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.