Je »usnje« lahko rastlinskega izvora?

usnje

Novozelandsko podjetje Allbirds se pri proizvajanju modnih kosov uspešno bori proti uporabi materialov, ki so okolju škodljivi. Podjetje je od svojega nastanka predstavilo že več različnih kosov trajnostne obutve – od čevljev iz trajnostno nabrane evkaliptusove celuloze do čevljev iz volne. Konec leta 2021 bodo trgu predstavili uporabo novega trajnostnega materiala – rastlinskega usnja. To je izdelano iz gume, rastlinskega olja in drugih naravnih sestavin, ki pripomorejo k manjšemu ogljičnemu odtisu.

Okolju prijazno podjetje

Allbirds je »klimatsko nevtralna certificirana B koroporacija«, kar pomeni, da je to podjetje, ki izpolnjuje najvišje standarde preverjene družbene in okoljske uspešnosti, upravljanja, preglednosti in pravne odgovornosti. Podjetje sledi svojim trem zapovedim: zaupanje v udobje, preprosta oblika in naravno. Njihovi izdelki so torej udobni in trajnostni – tako v modnem, kot tudi ekološkem smislu.

lastnika podjetja
Ustanovitelj podjetja Tim Brown (levo) ter solastnik, inženir in strokovnjak za obnovljive vire energije Joey Zwillinger (desno).

Usnjarska industrija

Usnjarska industrija je brez dvoma velik onesnaževalec našega okolja. Za obdelavo usnja so namreč potrebne številne kemikalije, pri celotnem procesu obdelave pa nastane ogromno odpadkov. Te odpadki posledično slabo vplivajo na kakovost zraka in vode. Poleg tega pa je za namen pridobivanja usnja potrebno poseganje v življenje mnogih živali.

usnje
Usnjarska industrija.

Rastlinsko usnje

Rastlinsko usnje predstavlja alternativo živalskemu usnju. Je nov material, ki nastane s pomočjo tehnologije Mirum, saj ta vari naravna vlakna in jih proizvede v usnjen material. »Naše partnerstvo z NFW in načrtovana uvedba rastlinskega usnja, ki temelji na njihovi tehnologiji je vznemirljiv korak na naši poti k izkoreninjenju nafte iz modne industrije,« je povedal soustanovitelj in sopredsednik uprave podjetja Allbirds Joey Zwillinger. Rastlinsko usnje pri svoji obdelavi ne potrebuje naftnih, poliuretanskih ali sintetičnih veziv. Rastlinsko usnje, ki je naravno pigmentirano, ima majhen ogljični odtis in je popolnoma razgradljivo.

čevlji
Dosedanja ponudba športnih copatov podjetja Allbirds.

Podjetje je v preteklosti ustvarilo že več čevljev, ki so sestavljeni iz naravnih materialov. Ustvarili so vlakna na osnovi evkaliptusa in peno, izdelano iz sladkornega trsa. Poleg tega pri izdelavi čevljev iz volne porabijo 60 odstotkov manj energije kot v običajni proizvodnji sintetičnih čevljev. Volna, ki jo podjetje uporablja v svojih čevljih, naj bi ustrezala najvišjim standardom kmetovanja, upravljanju zemljišč in dobrega počutja živali.

Prejšnji članekBentley bo zgradil prvo luksuzno stolpnico
Naslednji članekNova uredba o embalaži ukinja prag 15 ton za proizvajalce

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.