Nova uredba o embalaži ukinja prag 15 ton za proizvajalce

Uredba o embalaži in odpadni embalaži
Uredba o embalaži in odpadni embalaži

Z novo uredbo, ki jo je sprejela vlada, se za proizvajalce ukinja količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo. Uredba bo tako omogočila učinkovitejše izvajanje sistema ravnanja z odpadno embalažo. Kot del izvedbenega predpisa na podlagi novele Zakona o varstvu okolja (ZVO-1) je cilj uredbe zagotavljanje visoke ravni varstva okolja, preprečevanje ali zmanjševanje kakršnih koli vplivov embalaže in odpadne embalaže na okolje ter da se zagotavlja delovanje notranjega trga in se preprečujejo trgovinske ovire ter izkrivljanje in omejevanje konkurence

Nove pravila in pogoji uredbe o embalaži

Vlada je na 197. dopisni seji, med štirimi točkami s področja Ministrstva za okolje in prostor, sprejela Uredbo o embalaži in odpadni embalaži. Za dosego zgoraj navedenega cilja pa uredba določa pravila in pogoje za proizvodnjo embalaže, njeno uporabo, dajanje na trg v Republiki Sloveniji (RS) in distribucijo ter pravila ravnanja z odpadno embalažo. Hkrati pa so določena tudi pravila in pogoji za ponovno uporabo embalaže, zbiranje, recikliranje, druge postopke predelave odpadne embalaže.

Z uredbo pa se ureja proizvajalčeva razširjena odgovornost za embalažo (PRO), na novo je določeno kdo je proizvajalec, ki daje embalažo na trg in ki ima obveznosti PRO. Tako so organizacijske in finančne obveznosti ravnanja z odpadno embalažo naložene proizvajalcem, ki tako ne bodo več plačevali le stroškov ravnanja z odpadno embalažo, ampak bodo imeli tudi finančno ter organizacijsko obveznost.

Embalažne vrečke so še vedno eden izmed večjih težav s katerimi se srečujemo
Embalažne vrečke so še vedno eden izmed večjih težav s katerimi se srečujemo

Ukinjen je količinski prag 15 ton

Ukinja se količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo.

Uvaja se možnost plačila pavšalnega zneska za tiste proizvajalce, ki dajo letno na trg v Sloveniji manj kot 1000 kg embalaže. Uvajajo se spremembe v sistemu ravnanja z odpadno embalažo, in sicer zlasti glede rednega prevzemanja odpadne embalaže od izvajalcev javne službe, zagotavljanja zadostnih zmogljivosti naprav za predobdelavo odpadne embalaže in ustreznih postopkov razvrščanja odpadne embalaže.

S prenosom dodatnih pooblastil na tržne inšpektorje se pričakuje bolj učinkovit nadzor tudi nad zahtevami, ki jih mora izpolnjevati embalaža, da se jo lahko da na trg.

VIRgov
Prejšnji članekJe »usnje« lahko rastlinskega izvora?
Naslednji članek100 % naravna zaščita lesa
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.