Odkrivamo skrivnost največjih prihrankov pri ogrevanju

Ogrevanje pametne hiše na tablici

Ogrevanje na elektriko, drva ali plin? In večna dilema – kaj je najbolj učinkovito? To vprašanje je prva in najpogostejša napaka, ki jo naredite pri razmišljanju o načinu čim bolj uspešnega zmanjševanja stroškov ogrevanja.

Vsak prvi sneg in prva napoved prave zime porajata znano vprašanje – kako čim bolj učinkovito poskrbeti za ogrevanje? Ni čudno, da se to vedno znova sprašujemo vsako zimo, saj je ravno ogrevanje najvišja režijska postavka v našem hišnem proračunu.

Odgovor najdemo v »zlatem proračunu ogrevanja« oziroma enačbi, ki so jo razvili strokovnjaki in inštalaterji ogrevalnih sistemov na podlagi praktičnih izkušenj na terenu. Ta enačba razkriva, da vsak ogrevalni sistem med svojo življenjsko dobo v povprečju porabi do 20-krat več energentov, kot je bila njegova cena. V nadaljevanju vam bomo predstavili tri pravila, ki jih morate upoštevati, če želite čim več prihraniti.

energetska varčnost hiše na tablici

Prvo pravilo: Izbira »pravega« energenta ne zagotavlja prihranka

Ne glede na to, ali živite v stanovanju ali hiši, mestu, primestnem naselju ali vasi, je največja zmota, da so stroški ogrevanja v največji meri odvisni od izbora energenta.

Zakaj? Ker nam je vsem dobro znano, da se cene energentov periodično spreminjajo, tako da je zelo težko predvideti, kateri energent se bo dolgoročno najbolj splačalo uporabljati. Pridemo torej do zaključka, da izbor določenega energenta, če ima še tako ugodno ceno, ni nikakršno zagotovilo, da bomo dolgoročno dosegli največje prihranke. To je prvo pravilo, ki ga morate imeti pred očmi.

Niti najbolj ugoden energent ne bo prinesel največjih prihrankov, če niso izpolnjeni vsi drugi predpogoji, ki vplivajo na porabo. Naslednji pomemben element, ki ga moramo upoštevati, je ogrevalni sistem.

Evri v električnem razdelilniku

Drugo pravilo: Ogrevalni sistem je pomemben, vendar ne odločilen

Izkušnje iz prakse kažejo, da se uporabniki najtežje odločijo za zamenjavo obstoječega ogrevalnega sistema. Razlogov je veliko. Predvsem so potrebna dodatna vlaganja, poleg tega je včasih možnost izbire sistema zelo omejena, saj je odvisna od tega, ali živite v stanovanju ali hiši, ali imate dostop do plinskega omrežja oziroma je vaša lokacija primerna za določene sisteme, kot so toplotne črpalke.

Toda ne glede na to, pri katerem sistemu ocenjujete morebitne prihranke, boste zelo hitro ugotovili, da obstaja en predpogoj. Vsak iskren prodajalec in inštalater vam bo namreč ponovil isti stavek: »Ta ogrevalni sistem vam bo zagotovil prihranke, ki jih uradno navajamo, samo pod pogojem, da imate stanovanje ali hišo odlično toplotno izolirano.« Prav v tem se skriva odgovor na naše ključno vprašanje.

Zlato pravilo: Dobra toplotna izolacija prinaša največje prihranke

Ne glede na izbrani energent in ogrevalni sistem je kakovostna toplotna izolacija ključni element, ki omogoča največje prihranke. Vsi rekorderji v prihrankih vedo, da je skrivnost največjih prihrankov ravno v toplotni izolaciji. Iskanje najboljših rešitev je treba torej začeti z izbiro kakovostnih gradbenih in izolacijskih materialov, ki bodo dolgoročno varčevali za vas.

Neprekosljivega zmagovalca v boju proti visokim stroškom ogrevanja lahko najdemo prav v materialu, s katerim je vaša hiša zgrajena. V številnih državah že velja za prvo izbiro v kategoriji gradbenih materialov, v Nemčiji pa je bil razglašen celo za najboljši gradbeni material 20. stoletja. V mislih imamo blok Ytong Termo Premium – neprekosljivega zmagovalca v varčevanju z energijo, ki spada v kategorijo prvovrstnih gradbenih materialov, saj ne boste potrebovali namestiti dodatne toplotne izolacije. Enoslojni zid iz Ytong Termo Premium blokov lahko enostavno zaključite kar s tankoslojno fasado.

Prihranki stroškov ogrevanja in hlajenja, ki jih omogočajo termobloki Ytong, znašajo celo do 50 odstotkov. Skrivnost velikih prihrankov se skriva v lastnosti materiala YTONG. Ker je zrak najboljši toplotni izolator, zagotavljajo te zračne pore zadostne vrednosti toplotne prevodnosti (lambda) že z osnovnim gradbenim materialom. Kadar ogrevate prostore z zidovi iz “tradicionalnih” materialov, se najprej segrejejo zidovi, šele nato se začne ogrevanje prostorov. Pri blokih YTONG se toplota ne kopiči v zidovih, ampak se ogreva samo prostor, zato se ustvarjajo večkratni prihranki pri ogrevanju v zimskem kot tudi hlajenju v poletnem času.

Tako pridemo do »zlatega pravila ogrevanja«, ki razkriva, da največje prihranke pri ogrevanju dosežemo s kakovostno izolacijo, saj leta in desetletja varčuje za vas in se na ta način odplačuje.

material ytong

logo ytong
info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Prejšnji članekRenault Petka se vrača!
Naslednji članekBrez biotske raznovrstnosti se ne moremo boriti proti pandemijam
logo ytong
info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.