Arktični ocean izumira pred našimi očmi

Raziskovalci največje misije na severnem polu sporočajo slabe vesti in odkritja. Arktični ocean umira, so sporočili člani 140 milijonske (€) odprave, ki je združila več kot dvajset držav. Iz nje so prinesli več kot 150 terabajtov podatkov in več kot tisoč vzorcev ledu in vode.

Skupina več sto znanstvenikov iz več kot dvajset držav je 389 dni preživela na krovu ladje Polarestern z nemškega inštituta Alfreda Wegenerja. Na lastne oči so tako videli vpliv, ki ga ima globalno segrevanje na ledeno področje našega planeta. Vodja odprave, Markus Rex je to področje opisal kot epicenter klimatskih sprememb. »Bili smo priča izumiranju arktičnega oceana,« je povedal javnosti. »Ta proces smo opazovali skozi okna ali ko smo se sprehajali po krhkem ledu.« Člani so povedali, da se pred leti po tem področju ne bi uspeli prebijati z ladjo oziroma ledolomilcem, saj je bil led premočan.

Odprava MOSAIC

Odprava, imenovana MOSAIC je torej več kot leto zbirala podatke o atmosferi, oceanu, vodi, ledu in ekosistemih. Vse to jim je pomagalo razumeti kako velik vpliv imajo vremenske spremembe na tamkajšnje okolje in celoten planet. Da bi raziskali čim več področja, so vzpostavili štiri postojanke v radiu štiridesetih kilometrov okoli ladje. Zbirali so vzorce vode pod ledom, da bi preučili planktone in bakterije ter s tem razumeli kako ti sistemi funkcionirajo v ekstremnih temperaturah.

Polarstern, ledolomilec odprave MOSAIC
Polarstern, ledolomilec odprave MOSAIC

»Odprava bo vsekakor ponudila odgovore na več raziskovalnih poljih,« je še dodal Rex. Merili so z več kot sto parametri, ki jim bodo pomagali razumeti Arktiko in sisteme. Analiziranje podatkov bo trajalo več kot dve leti, z njimi pa željo vzpostaviti model, ki bo lahko napovedal vročinske vale, močno deževje in nevihte za 20, 50 ali 100 let vnaprej.

Delo v popolni temi

Ko je 20. septembra 2019 ladja odplula iz Tromsa na Norveškem, je ekipa dolge mesece videla le močno temo. V temperaturah, ki so dosegle tudi minus 39 stopinj Celzija, so videli tudi dvajset polarnih medvedov. Ko jih je spomladi presenetila pandemija virusa, so bili za dodatna dva meseca ujeti na severnem tečaju. Da bi olajšali delo »originalni« ekipi, so s helikopterji pripeljali nove člane. Tako se je skozi celotno ekspedicijo več kot tristo članov družilo na krovu ladje. Odprava je bila velik logistični zalogaj, predvsem pri hranjenju vseh članov. V prvih treh mesecih je bila ladja naložena s 14 tisoč jajci, 2 tisoč litri mleka in 200 kilogrami rutabaga. V intervjuju za nemško revijo Die Zeit je glavni kuhar Sven Schneider povedal, da je nalogo sprejel resno, ker je moral vzdrževati moralo več sto ljudi v popolni temi.

MOSAiC Expedition facts explained - Historic Arctic expedition completed by German ship #UPSC #IAS

Prejšnji članekRevolucija zelenih domov v Yorku
Naslednji članekZnanost pravi, da je amazonski pragozd na odločilni točki preobrazbe v …

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.