Revolucija zelenih domov v Yorku

Mesto York v Veliki Britaniji namerava zgraditi največji gradbeni projekt ogljične nevtralnosti v državi. Projekt naj bi vključeval kar 600 domov v območju, kjer avtomobili ne bi bili dovoljeni, kolesarjenje pa skorajda obvezno. Veliko bi bilo tudi sadnih dreves in vrtičkov.

Filantrop Joseph Rowntree je sanjal o izboljšanih hišah za delavce in leta 1902 razkril svoj načrt za eksperimentalno vas New Earswick na obrobju Yorka. Vas bi se prilagodila naravnemu okolju, hiše bi bile opremljene s svežim zrakom in svetlobo. Projekt je navdihnil državni program za domove po prvi svetovni vojni, iz katerega so se razvili občinski domovi.

Več kot stoletje kasneje York ponovno navdušuje z naprednimi idejami. Načrti za najbolj napredna bivališča v državi so bili že vloženi. Mesto namerava zgraditi najmanj 600 domov na 8 območjih, ki naj bi bili brez ogljičnega odtisa. Vsak del projekta ima v mislih podnebno krizo, s katero se soočamo.

Energetska učinkovitost in estetika

Občina je za glavnega arhitekta izbrala priznano podjetje Mikhail Riches. V načrtu imajo oblikovati hiše, ki so energetsko učinkovite, hkrati pa tudi privlačne na pogled. Zasnova je popolnoma drugačna od tipičnih načrtov sosesk. Avtomobili bodo pregnani, da bodo ulice posvečene ljudem. Velikodušni zeleni prostori bodo prisotni med hišami in okoli naselij, da bodo prebivalci imeli priložnost za vrtičkanje, posedanje in pridelovanje hrane.

Maketa vasi
Foto: Darcstudio/Mikhail Riches

Vsaka hiša bo imela svojo uto za kolesa, kjer bodo nameščena polnila za električna kolesa. Ta bodo na voljo tudi za izposojo. Terase bodo orientirane za kar največji izkoristek sonca, strehe pokrite s sončnimi celicami, domovi pa ogrevani z energetsko učinkovitimi toplotnimi črpalkami. Stavbe bodo zgrajene iz lesenih okvirjev in opek, prav tako pa pokrite z trpežnimi oblogami.

Povezana skupnost

Pri načrtovanju so upoštevali tudi povezavo z bližnjimi skupnostmi. Nove soseske bodo povezane z okoljem in naravo. Pri projektu želijo reševati podnebno krizo, obenem pa ljudem zgraditi hiše, v katerih bodo z veseljem živeli. Njihov cilj je zgraditi domove, ki so topli in udobni, računi pa so zelo nizki. Prav tako želijo zagotoviti, da je domove mogoče prilagoditi potrebam in spremembam v življenjih ljudi. Zaradi pomanjkanja državnih sredstev bo kar 60 % domov na voljo za nakup po prodajni ceni, 40 % pa bo na voljo po subvencioniranih cenah.

Pot do domov brez ogljičnega odtisa je že dolgo sprožala polemike v britanski javnosti. Ta program predstavlja pa unikatno možnost, s katero želijo doseči največ. Pri tem so usmerjeni v prihodnost, saj upajo, da bo ta model lahko deloval kot zgled za druge. Če želimo preprečiti podnebno katastrofo, je to velik korak v pravo smer.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekOceansko dno naj bi bilo pokrito z več kot 14 milijoni ton plastičnih odpadkov
Naslednji članekArktični ocean izumira pred našimi očmi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.