5 nasvetov za naravi prijaznejše vrtnarjenje

Uporabi plastike se je skorajda nemogoče v celoti izogniti, lahko pa bistveno zmanjšate njeno uporabo in tako pripomorete k ohranjanju narave in okolja.

Pri vrtnarjenju nevede uporabljamo veliko več plastike, kot bi si mislili. Nenazadnje vsako rastlino domov prinesemo v plastičnem lončku, označeno s plastičnimi lističi ali tablicami ali pa semena kupimo v plastični vrečki. Plastične lončke in oznake nato zavržemo, naslednje lepo pa nakupimo nove. Z ekološkega vidika je to vse prej kot ugodno, kajti povprečen plastičen lonček za popolno razgradnjo potrebuje približno 500 let. Kako torej vrtnarjenje narediti okolju prijaznejše?

Uporabljajte lesene oznake

Namesto plastičnih tablic, uporabite lesene, ali pa v trgovine z izdelki za ustvarjanje kupite lesene palčke in nanje z vodoodpornim flumastrom napišite imena rastlin. Tako bodo vaše oznake biorazgradljive, a kljub temu dovolj obstojne, da bodo zdržale nekaj let.

Uporabljajte biorazgradljive lončke ali lončke za večkratno uporabo

Nekatere vrtnarije spodbujajo kupce, da plastične lončke po uporabi vrnejo v trgovino in omogočijo njihovo ponovno uporabo ter hkrati pripomorejo k zmanjšanju onesnaževanju okolja, a ne vse in tudi kupci jih velikokrat raje zavržejo kakor vrnejo v trgovino. K sreči pa je na trgu vse več okolju prijazne ponudbe. Za potikanje rastlin in klitje semen, v trgovini povprašajte za biorazgradljive lončke. Ti so uporabni nekaj mesecev in jih je mogoče vsaditi naravnost v zemljo, zatem pa se hitro razgradijo, pri čemer so za okolje popolnoma neškodljivi. Okolju prijazni lončki so tudi tisti, narejeni iz bambusa ali lesa. Zdržali bodo nekaj let, nato pa se razgradili. Biorazgradljive lončke pa lahko naredite tudi sami, s pomočjo časopisa ali papirnatih brisačk.

Začnite s semeni

Semena je večinoma mogoče kupiti v reciklirni embalaži ali vrečki, ki jo lahko odvržete na kompost. Za kalitev semen uporabite razgradljive pladnje, lahko uporabite tudi jajčne lupine. Če hranite semena iz lastnega vrta, le-ta shranjujte v steklenih kozarcih.

Prst kupujte v večjih količinah

Nakup prsti in gnojil v manjših količinah pomeni več vrečk. Da bi se izognili številnim vrečkam, ki jih lahko po odprtju vržete le v smeti, kupite prst v večjih embalažah.

Uporabljajte kovinske zalivalnike

Čeprav so plastični zalivalniki cenejši, jih običajno ni mogoče reciklirati. Ne le to, so tudi manj vzdržljivi, saj hitreje počijo ali se poškodujejo. Investirajte v kovinski zalivalnik, ki bo trajal veliko dlje, in istočasno prispevajte k ohranitvi okolja.

Ko kupujete pripomočke za vrtnarjenje, torej raziščite različne opcije. Če obstaja biorazgradljiva ali reciklažna, jo izberite. Vse več podjetij namreč ponuja naravi prijazne, ekološke in biorazgradljive pripomočke in opcije za vrtnarjenje. Narava vam bo še kako hvaležna!

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPremišljeno pri izbiri notranjih vrat
Naslednji članekBlok v Ljubljani je s pomočjo sredstev Eko sklada postal naj blok 2018
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.