Premišljeno pri izbiri notranjih vrat

Če bi bili vse življenje mladi, okretni in vitki, bi lahko vgradili ravno toliko široka vrata, da bi stopili skoznje. A kaj, ko se lahko zaplete že ob prvi poškodbi? Preverite, zakaj ni dobro izbirati vrat le na podlagi videza in cene in na kaj biti pozoren pri vgradnji ali menjavi vrat.

Ozki hodniki so lahko že sami po sebi težavni. Kako po njih prenesti pohištvo, stroje? Kaj storiti, če pristanemo na invalidskem vozičku ali če kdo od znancev, ki ga povabimo na obisk, uporablja invalidski voziček? Že hoja z berglami ali če iz trgovine pridemo otovorjeni s polnimi vrečkami, je lahko precej otežena, če hodnik ni dovolj širok. In prav tako kot širina hodnika, velikansko težavo predstavljajo preozka vrata.

Ko v mladih letih opremljamo stanovanje, večinoma razmišljamo le o tem, katera izbrati, da se bodo čim bolje skladala s preostalo opremo v prostoru. Drugi dejavnik, ki vpliva na odločitev, katera vrata izbrati, je velikokrat cena. In če se nam v mladosti morda zdi, da bomo vse življenje mladi, na vrhuncu moči in da se nam prav nič ne more zgoditi, se krepko motimo. Vsa vlaganja v nepremičnino bi zato morala potekati v skladu z mislijo na prihodnost, starost.

Če gradimo ali obnavljamo stanovanje, moramo torej temeljito razmisliti, kaj storiti z vrati oziroma odprtinami za vrata. In v mislih imeti, da so širša vrata  vselej boljša izbira kot ožja.

notranja vrataŠirina vrat

Če so vrata, ki vodijo v kopalnico, ozka, lahko to predstavlja precejšnjo oviro. V prvi vrsti skozi taka vrata težko prenesemo pralni in sušilni stroj, če ga imamo v kopalnici. Kot drugo skoznje težko dostopajo močnejše osebe in osebe, ki so gibalno ovirane. Hoja s hojico, oporno palico, berglami … prehajanje iz prostora v prostor mora biti mogoč v vseh primerih in prilagojen tudi za osebe na invalidskem vozičku. V primeru, da se nam kaj zgodi, je namreč že to, da pristanemo recimo na invalidskem vozičku, izjemno težko dejstvo, ki ga je treba sprejeti. Kaj šele, da bi morali zaradi tega zamenjati še dom.

Smer odpiranja

Poleg neustrezne širine vrat je še ena zadeva, na katero morda ne pomisli vsakdo. To je smer, v katero se vrata odpirajo.

V primeru, da se vrata odpirajo v stranišče, kopalnico, shrambo ali klet, ki so običajno manjši prostori, je to lahko zelo nevarno. Oseba, ki vstopa skoznje, mora imeti v prostoru, v katerega vstopa, dovolj prostora, da se lahko premika, obrne in zapre vrata za seboj. Če se osebi, ki je zaprta v majhen prostor, vrata v ta prostor pa se odpirajo navznoter, kaj zgodi, je otežen dostop vsakomur, ki bi lahko poškodovani osebi pomagal. Osebe, ki leži na tleh za vrati, z vrati ne moremo odmakniti, s tečajev jih ne moremo sneti ker se odpirajo navznoter, zatorej je vlamljanje z uničenjem vrat edina možnost.

Kakšne rešitve so na vidiku?

Ena možnost je, da takoj ob vselitvi v stanovanje ali hišo, četudi smo še mladi, investiramo nekaj denarja v ureditev hodnikov, vrat, prehodov.

Prenova

Odprtine za vrata ustrezno razširimo in vgradimo primerno široke podboje z vrati. Če je le mogoče, naredimo vsaj to, da podboj zamenjamo s takim, ki omogoča odpiranje vrat navzven.

Raje brez vrat

V kolikor denarja za nove podboje in vrata nimamo na voljo, lahko preprosto snamemo vrata in namestimo recimo zaveso. Lahko odstranimo še podboj in s tem vsaj minimalno razširimo odprtino.

Alternativa klasičnim vratom

Če širjenje odprtine ni mogoče, lahko za vstopanje v take prostore namestimo vrata na harmoniko ali drsna vrata. Tako rešimo težavo odpiranja vrat v katerikoli prostor. Drsna vrata so posebej primerna, če je tudi hodnik ozek in praktično ne omogoča normalnega umika ali prehoda mimo ob odprtih vratih.

kljukaPragovi, kljuke

Ponekod so med vrati narejeni pragovi. Ob prenovi stanovanja ali menjavi vrat je dobro, da pragove odstranimo. Nivo podov v prostoru in na hodniku naj bo, če je le mogoče, poravnan.

Kljuke naj bodo take, da omogočajo preprosto odpiranje in zapiranje. Nikar naj ne bodo pretrde. Boljša izbira kot klasična ključavnica je zaklepanje z vrtljivim gumbom. Starejša ali gibalno ovirana oseba ima lahko težave s pobiranjem ključa, če ta pade na tla.

Poleg tega naj kljuke ne bodo nameščene ne prenizko in ne previsoko, tako da jih lahko odpira ali povsem okretna ali gibalno ovirana oseba.

Pravilnik

Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje neoviranega dostopa, vstopa in uporabe objektov v javni rabi ter večstanovanjskih stavb v 14. členu določa, da mora znašati v stanovanjskih stavbah, ki morajo biti brez ovir, svetla širina vhod v stanovanje oziroma bivalne enote in svetla širina vrat v vse stanovanjske prostore, vključno s kopalnico in straniščem, najmanj 80 cm.

Dobro bi bilo, da bi standard upoštevali tudi pri gradnji stanovanj v lastni režiji oziroma pri obnovi stanovanj. To je, seveda, tista minimalna zahteva. Da gre oseba na invalidskem vozičku, z berglami ali hojico lahko povsem udobno skozi vrata, naj bo razdalja med podbojema raje vsaj 85 ali celo 90 cm, če je le mogoče.

Kar se sanitarnih prostorov tiče, pravilnik določa, da mora biti površina sanitarnega prostora brez ovir najmanj 3,5 m2, pri tem pa naj krajša stranica ne bo krajša od 1,6 m. Umivalnik naj bi bil na višini 80-85 cm, od stranskega zidu odmaknjen vsaj 20 cm. Med umivalnikom in straniščno školjko mora biti vsaj 80 cm. Res da v staro gradnjah to ni vselej izvedljivo, v kolikor pa prenavljate dom ali gradite hišo, je te standarde dobro imeti v mislih. Nikoli namreč ne moremo zagotovo vedeti, kaj nam bo prihodnost prinesla.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTehnologija, ki vsako kolo spremeni v e-kolo
Naslednji članek5 nasvetov za naravi prijaznejše vrtnarjenje
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.