Ta najdba bo Indijo spremenil v velesilo!

Lithium ion battery starts recharging electric energy supply, fast charging technology concept, abstract futuristic 3d rendering illustration digital cyberspace particle background
Foto: Black_Kira iz iStock

Indija je država v razvoju, z največjim deležem svetovnega prebivalstva bo v prihodnosti verjetno ena izmed glavnih globalnih velesil. Februarja je bila v tej azijski državi, v okrožju Reasi v Džamu in Kašmirju odkrita prva najdba litija, v velikosti 5,9 milijonov ton, ki naj bi bila vredna 410 milijard dolarjev. Navaja se, da so potrebne dodatne študije, da bi potrdili, ali je območje primerno za rudarjenje.

Litij je zelo zahteven kovinski element, ki se uporablja pri izdelavi mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov in vseh naprav, ki delujejo na baterije.

Litij velja za najmehkejši in najlažji kovinski element na svetu, kar omogoča njegovo uporabo pri proizvodnji polnilnih elektronskih naprav in baterij. Zaradi povečanega števila takšnih naprav na trgu v zadnjem času je po vsem svetu izjemno povpraševanje po tem kovinskem elementu, zaradi česar mu pravijo “belo zlato”. Po poročilih je globalna vrednost ene tone litija približno 57,36 lakh rupij.

Ogrožen kitajski monopol

Indijska najdba pomeni velik gospodarski napredek za državo na območju Indijske podceline. Do nedavnega je veljalo, da je glavni vir Litija Kitajska, omenjene zaloge pa njeno prevlado ogrožajo in s tem pod vprašaj postavljajo tudi trenutno razmerje velesil.

Glavni geolog v Rajastanu je medijem zaupal: “Raziskave so bile v nekaj blokih zaključene marca. Vendar bo za določitev vsebnosti litija in ugotovitev, ali je rudarjenje finančno izvedljivo, potrebno preizkušanje, analiza in še 4-5 mesecev.”

Če se to območje potrdi za rudarjenje, naj bi obstoječa količina litija zadostovala za 80% potrebe Indije po litiju, kot poročajo. Rajastan bi tako lahko postal ena izmed bogatejših zveznih držav.

Indija si obeta, da bi litijeve zaloge privabile interes korporacij, ki material krvavo potrebujejo za izdelavo baterij.

India discovers $410 billion lithium deposit

 

Prejšnji članekRecept: sladoled Manguja
Naslednji članekApple je predstavil revolucionarno novost, stane preko 3 tisočake

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.