Novi Googlov center na Finskem se bo v celoti napajal z vetrno energijo!

Megakorporacija Google je javnosti sporočila, da se bo njihov novi podatkovni center na Finskem v celoti napajal z vetrno energijo.

Google nikoli ni bil tujec obnovljivim virom energije, vendar pa ja njihova poteza, da bodo električno energijo za njihov novi center na Finskem v celoti pridobivali s pomočjo vetra, še korak naprej. Sklenili so 10-letno pogodbo s švedskim ponudnikom vetrne energije, ki bo za Google zgradil ogromno vetrno elektrarno. Ta bo v celoti napajala njihov novi kompleks.

Google, ki se smatra za ogljiku nevtralno podjetje, je že od nekdaj vlagal v alternativne oblike pridobivanja električne energije: veter, sonce, bioplin (iz živalskih iztrebkov) … Gradnja vetrne elektrarne, ki bo napajala njihov kompleks, tako ni nobeno presenečenje. Elektrarna bo vsebovala 24 vetrnih turbin, ki bodo proizvajale 72 MW (megavatov) energije. Google bo v kratkem začel z gradnjo, ta naj bi bila končana leta 2015.

 

Projekt naj bi stal okoli 75 milijonov dolarjev oziroma 56,69 milijonov evrov. Na dolgi rok računajo, da bodo z elektrarno prihranili, saj si bodo sami zagotavljali električno energijo, obenem pa bodo povsem neodvisni od zunanjih dobaviteljev in njihovih cenovnih politik. To je vsekakor trend, ki ga lahko pričakujemo v prihodnosti od megakorporacij. Energijska neodvisnost (predvsem za podjetja, ki so povsem računalniško/tehnično usmerjena) bo v prihodnosti lahko izjemno pomemben faktor uspešnega poslovanja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.