Zaradi epidemije porabimo več energije

Zaradi epidemije koronavirusa vse več ljudi dela od doma, kar posledično pomeni višje položnice za elektriko. Statistični urad Republike Slovenije kaže, da se je proizvodnja električne energije v letošnjem avgustu povečala za kar 18 % v primerjavi z enakim mesecem lanskega leta.

Če primerjamo avgust 2020 in 2019, ugotovimo, da je letos proizvodnja v hidroelektrarnah znašala kar 53 % več kot lani, v termoelektrarnah se je povečala za 17 %, v jedrski elektrarni pa za 1 %. Zaradi večje proizvodnje energije se je povečala tudi poraba goriv, in sicer za kar 16 % v primerjavi z lanskim avgustom.

Graf, ki prikazuje proizvajalce energije
Foto: SURS

Spremenil se je tudi delež uvoza in izvoza električne energije. Lani avgusta je bil uvoz za kar 28 % večji, izvoz pa za 15 % manjši. Avgusta smo obeležili tudi padec oskrbe pri skoraj vseh energentih.

Povečana potreba po električni energiji je seveda popolnoma pričakovana, saj se večinoma zadržujemo doma. Posledično tudi več časa preživimo s pametnimi telefoni, tablicami, računalniki in televizijami. Zaradi tega se je morala proizvodnja električne energije povečati.

Prihajajo dolge noči, v katerih bomo potrošili še več elektrike, zato lahko uporabimo nekaj osnovnih korakov, s katerimi bomo znižali račune za elektriko:

  • ugašajte luči, ko niste v sobi,
  • gospodinjske naprave vklopite ponoči, ko je elektrika cenejša,
  • pametne naprave, kot sta tablica in računalnik, ne puščajte v stanju pripravljenosti,
  • uporabljajte LED žarnice ter
  • oblecite dodaten sloj oblačil in prihranite pri stroških ogrevanja.
VIRSURS
Prejšnji članekPlavajoče hiše kot rešitev za globalno segrevanje
Naslednji članekPekinški avto salon: 14 najbolj zanimivih avtomobilov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.