Plavajoče hiše kot rešitev za globalno segrevanje

Plavajoča in lebdeča skupnost je nova ideja, ki se je porodila na otoku Kiribati. Francoska arhitektka Christophe Caranchini je na svetovnem natečaju predlagala montažne hiše, ki bi podprle pojem skupnosti, obenem pa pripomogle k odgovoru na vedno bolj skrb vzbujajoče globalno segrevanje. Obnovljivi viri energije, samooskrba, hišni vrtovi in moderen dizajn. Kaj točno bi to pomenilo za Kiribati in celoten svet?

Kiribati je majhna otoška država v Tihem oceanu in velja za pravi tropski paradiž. Kot vsaka druga država pa se tudi Kiribati spopada z globalnim segrevanjem in zavzeto išče rešitve za lepši jutri. Pred točno enim letom je natečaj Kiribatija za lebdeče hiše uzrl luč sveta in povabil sodelujoče k iskanju rešitev. Ti so bili izzvani, da najdejo nov model hiš in skupnosti, ki bi Kiribati spremenili v obstojen, a okolju prijazen dom. In pojavila se je Christophe Caranchini z naslovom natečaja Kiribati 2.0 in prikazala plavajoče oziroma lebdeče hiše.

Izgled lebdečih hiš Kiribatija

Pomen, ki ga ima skupnost, bi se dosegel s postavitvijo hiš v obliki kroga. S tem bi obenem dosegli tudi večjo odpornost proti vremenskim in morskim vplivom. Stavbe, enote ali hiše, bi bile različnih oblik in bi tako ponujale različne možnosti in uresničevale več želja stanovalcev. Zasebni pristani, zasebni vrtovi in terase, dostop do plaže in marsikaj drugega. Vključevale bi dve nadstropji, ki bi služile drugačnim namenom. Prvo bi služilo kot dnevna soba in delovne površine, drugo pa kot spalnice. Streha bi bila uporabljena kot površina za vrtnarjenje in ustvarjanje obnavljajoče energije s sočnimi paneli ali vetrnimi turbinami. Prav tako bi se na strehi zbiralo deževnico, ki bi se po uporabi napotila proti filtru, kasneje pa v čistejši obliki v morje.

Notranjost lebdečih hiš in uporaba elementov
Notranjost lebdečih hiš in uporaba elementov
Uporaba strehe pri ideji francoske arhitektke
Uporaba strehe pri ideji francoske arhitektke
VIRInhabitat
Prejšnji članek12 načinov za zmanjšanje nevarnega zvočnega onesnaževanja okoli nas
Naslednji članekZaradi epidemije porabimo več energije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.