Zadnji izdihljaji premoga na trgu

Premog v zadnjem obdobju čakajo težki časi. Elektrarne v ZDA prehajajo na zemeljski plin, okoljske omejitve so vedno hujše, industrija je zasmehovana kot glavni podnebni zločinec na svetu, cene so strmoglavile.

Premogovniki izdjajao obveznice, s katerimi pridobivajo denar za nove rudnike in čiščenje okolja. Toda vlagatelji vse bolj neradi posojajo. Za 17 odstotkov so padle cene obveznic premoga v drugem četrtletju, glede na analize agencije Bloomberg Intelligence. To je že četrti zaporedni četrtletni padec in pomeni najslabše dolgoročno obnašanje cen med vsemi drugimi panogomi.

Obveznice manj nihajo kot zaloge, saj je izkupiček fiksen in dokaj zagotovljen, dokler je posojilojemalec prilagodljiv. 17 odstotni padec je ogromen in to v času, ko so energetske obveznice nafte in plina rasle. Trije največji proizvajalci premoga v Ameriki so imeli najslabše obveznice četrtletja:

  • Alpha Natural Resources: -70 odstotkov
  • Peabody: -40 odstotkov
  • Arch: -30 odstotkov

Premog je vzpodbudil industrijsko revolucijo in pomagal dvigniti velik del človeštva iz revščine, a njegovih dni slave je konec. Štirje največji pritiski, s katerimi se danes sooča industrija v so:

Spremembe ameriškega omrežja

Okoli 17 odstotkov proizvodnje termoelektrične energije v Ameriki bo izginila v naslednjih nekaj letih, glede na analize Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Ovire vključujejo starost, obilje poceni zemeljskega plina in nova pravila Agencije Združenih držav za varstvo okolja (EPA) o zmanjševanju onesnaževanja.

Celo Kitajska bo dosegla vrhunec porabe

V zadnjem času so največje naložbe v elektrarne na obnovljive vire energije, a fosilna goriva bodo še prisotna v prihodnjih desetletjih. V svetovnem merilu globalna poraba premoga ne bo dosegla vrhunca do približno 2025, v skladu s BNEF. A to ne pomeni, da bo industrija uspešna. Celo Kitajska, največja svetovna porabnica premoga, hoče zmanjšati odvisnost od fosilnih goriv.

Finančni klic na pomoč

Za premogovna podjetja v ZDA je padevc cen obveznic velik problem. Ko cene obveznic padejo, narastejo stroški izposojanja denarja. In premog potrebuje več denarja.

Obnovljivi viri energije

Premog je industrija v zadnji fazi zatona in finančni trgi odražajo to novo realnost. Še vedno potrebujemo nove drastične energetske politike, da bi se izognili katastrofalnim podnebnim spremembam, kar potrjuje skoraj vsaka verodostojna analiza. Tudi če pustimo ob strani okoljevarstvena in zdravstvena vprašanja, prihajajo obnovljivi viri energije, ki izpodrivajo fosilna goriva, prvi med njimi se bo poslovil premog. Do 2040 bomo dve tretjini denarja za pridobivanje novih virov električne energije po vsem svetu porablili za obnovljive vire energije, ocenjuje BNEF.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.