V letu 2014 več novih investicij v veterno energijo kot v plin in premog

Evropski sektor za vetrno energijo poroča, da je bilo v letu 2014 nameščenih več vetrnih naprav, kot pa na plin in premog kombinirano. V 28 državah članicah je bilo v omrežje priključeno za 6.148 MW novih kapacitet na vetrno energijo.

V letu 2014 je skupna inštalirana moč novih energetikih virov znašala 11.791 MW, od tega 3.305 MW na plin in 2.338 MW na premog. Na letni ravni se tako vetrna zmogljivost v Evropi povečuje za 5,3 odstotka letno od leta 2013, skupna inštalirana moč v celi Evropski uniji pa znaša 128,8 GW. Vsako leto se tudi ukine več proizvodnih obratov na plin in premog, kot se odpre novih.

 

Thomas Becker, glavni izvršni direktor Evropskega združenja za vetrno energijo, je dejal: »Evropa je na prelomnici za naložbe v obnovljive vire energije, predvsem pa v vetrne zmogljivosti.« Elektrarne, ki jih poganja obnovljiva energija, predstavljajo kar 79,1 odstotkov vseh novih obratov, zgrajenih v 2014; 21,3 GW od skupno 26.9 GW. Danes vetrna energija odda v omrežje za okoli 10 odstotkov električne energije, ki se porabi v EU. Vsako leto za okoli 8 odstotkov več, glede na leto pred tem.

 

Becker je dodal: »To je čas za evropske politične voditelje, da bi ustvarili resnično evropsko energetsko unijo in poslali jasen signal njihove podpore za prehod na varen in trajnosten energetski sistem. Politična volja na njihovi strani je bistveni košček sestavljanke …«

 

»Če pogledamo med državami, ugotovimo, da predstavljajo nove vetrne elektrarne v Nemčiji in Veliki Britaniji v letu 2014 kar 59,5 odstotka vseh vgrajenih vetrnih elektrarn v EU. Kar smo videli v letu 2014, je koncentracija industrije v ključnih državah,« je dejal Becker in dodal: »medtem ko imajo trgi v vzhodni in južni Evropi še naprej težave s spremembami v politični areni in hitremu prilagajanju. Pričakujemo, da se bo koncentracija kapitala v obnovljive energetske vire nadaljevala v letu 2015. «

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.