Vlažnost in vsebnost vode v lesu

Energijski izkupiček je pri lesu odvisen predvsem od vsebnosti vode, manj pa tudi od vrste in ohranjenosti lesa. Za klasično uporabo v manjših kurilnih napravah – do 100 kWh, lesno gorivo praviloma ne sme vsebovati več kot 25 odstotkov vode.

Zaradi vode, ki jo vsebuje les, ogenj sicer ne ugasne, a temperatura v kurišču pade pod optimalno raven, kar povzroči nastajanje dima, višje emisije prašnih delcev, nastanek katrana, ter poškodbe kurišča. Zgorevanje preveč vlažnega lesa povzroči nižanje izkoristka kurilne naprave. Suh, ustrezno skladiščen les pa ima dvakrat višjo kurilno vrednost kot sveže posekan les. Tipično se med izhlapevanje kilograma vode porabi 2,44 MJ energije.

Vodo v lesu opredeljujemo z vlažnostjo, ki je izražena kot delež mase vode glede na maso lesa v absolutno suhem stanju (u) oziroma kot delež mase vode glede na maso vlažnega lesa (w). Delež je pogosto izražen v odstotkih.

Vlažnost u (%)

Delež mase vode v lesu glede na maso sušilnično (absolutno) suhega lesa.

                                            m– m0

                                   u = —————-  x 100

                                                 m0

mw = masa svežega lesa (kot dobljeno)
m0 = masa sušilnično suhega lesa


Vsebnost vode w (%)

Delež mase vode v lesu glede na maso vlažnega lesa. To mero najpogosteje uporabljamo pri trženju lesnega goriva.

                                            m– m0

                                   w = —————-  x 100

                                                 mw

Primer iz prakse

Kos lesa, ki ima 2 kg; od tega je 1 kg voda in 1 kg suha snov ima 50 % vsebnost vode (W) ali 100 % vlažnost (U). Tona suhega lesa različnih drevesnih vrst ima zelo podobno kurilnost. Če pa primerjamo kurilnost prostornega metra lesa različnih drevesnih vrst, potem so razlike zelo velike. Torej bi morali lesna goriva kupovati po masi, pri tem pa moramo poznati še vsebnost vode.

 

Voda v lesu je prosta (ni vezana na lesno snov) in vezana (v celičnih stenah). Les začne oddajati vodo takoj po poseku. Najprej izhlapeva prosta voda s tem postaja les lažji. Ko izhlapi vsa prosta voda (v povprečju ima les takrat 30 % vlažnost) začne izhlapevati vezana voda. Pri tem postane les higroskopski in začne spreminjati volumen in dimenzijo. 2,5 kg na zraku sušenega lesa nadomesti 1 liter kurilnega olja. Vlago v lesu lahko ugotavljamo s pomočjo električnega uporovnega vlagomera.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.