5 trendov, ki oblikujejo prihodnost stanovanj

Gospodinjstvo z 2,5 otroka, psom in dvema avtomobiloma je standard, ki je v zadnjih desetletjih prevladoval na zahodu. Vendar se norme spreminjajo. Ljudje ostajajo dlje časa samski, kasneje se odločajo za otroke in želijo živeti bližje središčem. Zaradi teh demografskih sprememb se spreminjajo tudi arhitekturne rešitve. Mesta, kot so Seattle, San Francisco in Boston tako že zaznavajo spremembe pri gradnji sosesk. Namesto po 100 in več kvadratnih metrov velikih stanovanj je vedno večje povpraševanje po tako imenovanih mikro-stanovanjih. Mikro-stanovanja so bivalne enote, kjer so na zelo majhni površini z uporabo premišljenih pohištvenih ali gradbenih rešitev zadoščene vse potrebe stanovalca.

Stanovanja postajajo manjša, ampak ne premajhna

Glede na raziskave je idealno mikro-stanovanje veliko med 25 in 30 kvadratnimi metri. Raziskavo so izvedli tako, da so študenti preizkusno bivali v enotah različnih velikosti na koncu pa ocenjevali katero stanovanje je najbolj primerno za “eno osebo plus psa”. Torej ljudje so še pripravljeni bivati v stanovanju s skrito posteljo ali shrambo pod stropom, ne marajo pa kombiniranega pohištvenega elementa, ki je istočasno kuhinja in kopalnica.

 

Ne bom imel pečice, vendar želim velik hladilnik!

Kupci mikro-stanovanj so pripravljeni na nekatere kompromise, kot je manj kuhinjskih aparatov. Nekateri aparati so zaradi življenjskega sloga nepotrebni, drugi preveliki. Vendar se kaže trend, da ljudje vseeno želijo imeti določeno udobje, kot je na primer velik hladilnik namesto pečice. Namesto pečice, pa je za osnovno pripravo hrane lahko dovolj tudi vgradna mikrovalovka. Raziskave kažejo, da za pripravo hrane zadostuje že med 1,5 in 2,5 metra kuhinjskih elementov.

 

Obiske lahko sprejemam tudi zunaj stanovanja

Večina uporabnikov majhnih stanovanj so samski ljudje, ki začenjajo kariero in so novi v mestu. Zato so tudi praktični glede druženja in socializacije – ni nujno, da ta poteka v stanovanju. Večina tako druženje prenese drugam, recimo v lokale, vendar so to zaznali tudi načrtovalci stavb, ki v objektih načrtujejo skupne prostore – terase, telovadnice, jedilnice.

 

Mikro-stanovanja so prilagodljiva

Načrtna gradnja objektov z mikro-stanovanji še ni v popolnem razmahu, vendar se kljub temu poizkuša objekte prilagoditi tako, da bodo omogočali združevanje enot. V primeru, da bo v prihodnosti naraslo povpraševanje po večjih kvadraturah, se bodo lahko 2 ali 3 posamezne enote povezale in tako bo nastalo stanovanje klasičnih dimenzij. Zato so inštalacije, zidovi in drugi sistemi že sedaj načrtovani s prihodnostjo v mislih.

 

Ne bodo se imenovala mikro

Raziskave trga so pokazale, da poimenovanje mikro-stanovanja ljudje povezujejo z negativnimi lastnostmi, kot so prenatrpanost in prehodna naseljenost. Zato so načrtovalci takšna stanovanja začeli imenovati inovacijske enote, vzletni boks ali zabavna enota.

 

Celotno polno poročilo o mikro-stanovanjih dobite na naslednji povezavi: Makro pogled na mikro-stanovanja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.