Usoda zemeljskega plina v Evropi za to sezono še negotova, a prvi preizkusi novega plinovoda Severni tok II že potekajo

plinovod

V septembru je ruski energetski velikan Gazprom končal z izgradnjo plinovoda Severni tok II, ki poteka pod Baltskim morjem in Rusijo neposredno povezuje z Nemčijo. Tako se Rusija pri dobavi popolnoma izogne Ukrajini, s katero so odnosi napeti že od leta 2014, zaradi ruske priključitve polotoka Krim. Po težki poti, ko se je vmes vmešala tudi ZDA in z grožnjami s sankcijami zagrozila Nemčiji in s tem začasno prekinila izgradnjo trase, je bila ta konec septembra končno dokončana. Sedaj potekajo prvi preizkusi dobave. Če bodo ti uspešni, bi lahko poskusna pošiljka energenta po ceveh stekla že to ogrevalno sezono.

Ukrajina z novimi plinovod ni zadovoljna

Gazprom je že ustavil tranzit plina čez ukrajinsko ozemlje, s čemer Ukrajinci nikakor niso zadovoljni. Po besedah vodje ukrajinske plinske tranzitne družbe Sergija Makogona je Gazpromova monopolizacija plinskih poti postavila pod vprašaj temeljna načela delovanja Evropske unije, ki sta konkurenca in preglednost. Ob tem bo Ukrajina, ker bo dobava plina potekala mimo njenega ozemlja, ostala tudi brez tranzitnih pristojbin.

15-letni sporazum o dobavi plina med družbo Gazprom in Madžari

Še dodaten udarec za Ukrajince pa predstavlja 15-letni sporazum med Madžarsko in Gazpromom za dobavo do 4,5 milijarde kubičnih metrov plina. Ukrajina v dogovoru vidi grožnjo nacionalni varnosti, madžarski premier Viktor Orban pa zavrača kritike sosednje Ukrajine glede dogovora Budimpešte z ruskim podjetjem Gazprom za dobavo plina in poudarja, da je odgovoren le madžarskim volivcem, ki bi drugače plačevali višjo ceno energije.

Gazprom tudi po plinovodu Turški tok

A plinovod Severni tok II ni edina noviteta Gazproma. Rusija se je namreč odločila za izgradnjo dveh novih velikih plinovodov, ki bosta zaobšla ukrajinsko ozemlje. Poleg plinovoda Severni tok II, ki poteka pod Baltskim morjem, bo ruski plin dobavljen tudi po drugem plinovodu, poimenovanem Turški tok, najprej do Turčije in od tam tudi v druge evropske države. Turški tok poteka pod Črnim morjem.

Specifično v primeru sporazuma z Madžarko, bo od 4,5 milijarde kubičnih metrov ruskega plina zanjo 3,5 milijarde dobavljenih skozi Avstrijo (Severni tok II) in ena milijarda skozi Bolgarijo in Srbijo (Turški tok).

Evropa se sooča z naraščajočimi cenami zemeljskega plina

Evropa se v teh trenutkih sicer sooča z naraščajočimi cenami zemeljskega plina, a v nemškem podjetju Uniper, ki je eno izmed petih partnerskih podjetij, ki so financirali projekt postavitve plinovoda, dvomijo, da bi Severni tok II lahko pripomogel k zmanjšanju cene po Evropi že to sezono. Ta bo namreč v celoti preizkušen in certificiran šele prihodnje leto. To je nekoliko zaskrbljujoče, saj bi se lahko Evropa do konca leta soočila s pomanjkanjem plina, opozarjajo na portalu spglobal.com, na katerem analizirajo energetske trge.

Povzeto po: https://www.spglobal.com/en/; https://stav.ba/vijest/plin-potekao-turskim-plinovodom-evropa-zabrinuta/4815; https://www.rtvslo.si/svet/orban-pri-dobavah-plina-zagovarjam-madzare-in-ne-ukrajincev/595888

Prejšnji članekBoxSpring postelje – prihranek na dolgi rok
Naslednji članekV 4 korakih do čiste preproge
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.